Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els costos de producció del quilo de raïm aquesta verema s’han disparat un 26%

Els costos de producció del quilo de raïm per elaborar cava ascendeixen a 0,62 i 0,67 euros segons han presentat avui a Vilafranca des de la Taula del Cava

El conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha presidit aquest dimarts a la tarda a Vilafranca la novena Taula del Cava on s’ha presentat, per segon any consecutiu, l’estudi sobre els costos de producció de raïm i d’elaboració del vi base cava. L’estudi determina una forquilla de costos de producció de les tres varietats majoritàries en l’elaboració del vi base cava. Unes dades que serveixen d’orientació per determinar uns costos de referència aproximats tenint en compte la producció de cada explotació i les despeses inherents a les característiques de cada campanya vitícola.

Així el cost per hectàrea augmenta un 26% l’any 2023 respecte de la mitjana 2016-2021, sobretot per l’augment dels preus de l’energia, els combustibles i els productes fertilitzants.

El conseller Mascort remarcava que l’estudi de costos és un exercici de transparència del sector.

L’estudi estima un cost de producció en 0,47 €/kg per el macabeu, 0,44 €/kg pel xarel·lo i 0,50 €/kg per la parellada. Quan afegim a aquestes xifres el cost d’elaboració, que s’ha establert en 0,17 €/kg, el cost hipotètic total per kg se situa en 0,64 €, 0,62 € i 0,67 €, respectivament, per a cada varietat.

Per acabar, aquest any 2023, un cop es converteixen les xifres a €/litre, per la qual es comptabilitza que per 100kg de raïm en resulten 66 litres de vi, l’estimació de cost per al macabeu és de 0,96 €, i això suposa un increment de 0,10 cèntims respecte el 2022. En les varietats xarel·lo i parellada, la pujada se situa en 0,06 cèntims.

D’altra banda en el decurs de la taula es va explicar també des del Departament s’està fent el seguiment de les afectacions de la sequera en els diferents territoris i produccions. Mascort va apuntar que de moment encara no es tenen les dades referides a la vinya, i que per tant encara s’està pendent de publicar els ajuts que calgui.

Finalment a la reunió d’aquest dimarts a la tarda també es va presentar una unitat específica d’inspector que focalitzen la seva tasca en el compliment de la normativa del sector vitivinícola.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: