Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La sequera al món viticultor centrarà una de les tres jornades de la Wine Innovation Week 2024

La Winne Innovation Week és l’esdeveniment referent de la innovació vitivinícola. Aquest dimecres Vilafranca acollia la presentació de l’edició 2024 i una jornada sobre la sequera i el reg a la vinya.

Sota el nom «La innovació en el sector vitivinícola, de la sequera a la digitalització», la xerrada ha servit per explicar les novetats centrades a frenar els efectes del canvi climàtic a les vinyes, a més de presentar el programa oficial de la 3a edició de la Wine Week Innovation, un esdeveniment únic organitzat pel clúster vitivinícola català INNOVI, on es podran conèixer les darreres tendències i novetats al món del vi del 3 al 5 d’abril, a través d’un congrés de tres jornades.

En concret, la primera d’aquestes jornades estarà centrada en el sector vitivinícola i especialment, en la sequera, segons ha explicat Mireia Torres, presidenta d’INNOVI.

La mateixa Torres ha sigut l’encarregada de presentar la nova edició de la Wine Innovation Week i la xerrada, que ha comptat amb la presència de tres ponents de luxe per tractar algunes de les principals innovacions en el camp vitivinícola.

La primera de les ponències ha anat a càrrec de Xoán Elorduy, cap del servei de viticultura i enologia de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI). En ella, Elorduy ha presentat davant el públic assistent tota la feina, que des de l’INCAVI s’ha fet en l’àmbit del control de l’estrès hídric i l’adaptació a la sequera de les vinyes.

Alguns exemples concrets de la feina de l’INCAVI serien els assaigs d’ombreig en les vinyes, de reducció de la vegetació, però també la implementació de cobertes vegetals. Una línia de treball, que el mateix Elorduy creu que és important per tal de continuar mantenint els conreus sobre el territori, amb unes eines i un esforç suplementari, però possible.

La segona ponència de la jornada prèvia a la Wine Innovation Week 2024 ha estat protagonitzada pel mànager d’INNOVI, Eloi Montcada, que ha exposat algunes de les innovacions del clúster català centrades en la sequera.

D’altra banda, i pel que fa al reg agrícola, la darrera ponència ha tractat sobre la recerca de fonts d’aigua per la vinya, un recurs que en aquests últims anys ha esdevingut un bé preuat, arran l’augment de les temperatures i la sequera.

Segons l’investigador emèrit de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), Robert Savé, l’aigua mitjana a la península Ibèrica s’ha reduït un 12% des de 1980, i les projeccions indiquen que l’any 2050 pot haver-hi una reducció addicional d’entre el 14% i el 40%.

Per tant, trobar noves fonts generadores d’aigua en uns temps climàtics complicats, pot ser una solució que cal posar sobre la taula, per part de les administracions i el sector primari, segons ha explicat Savé en un article a la revista VaDeVi, i el també encarregat de la tercera ponència de la jornada Anton Boronat, que és el responsable d’obres i regadius del Departament d’Acció Climàtica a Tarragona.

Boronat ha explicat al públic assistent l’experiència de l’ús d’aigua regenerada al Camp de Tarragona. En especial, l’experiència de Valls, on s’ha utilitzat l’aigua de la depuradora del municipi per regar els terrenys agrícoles, com l’horta i la vinya.

Un projecte que encara no està acabat al 100%, però que de moment està donant molt bons resultats.

D’altra banda, el mateix Boronat també ha exposat que el cas de Valls es podria exportar al Penedès, en tenir també vinyes i en ser, a més, una de les regions viticultores més afectades per la sequera.

Stand Up: Amb tot, la Wine Innovation Week 2024 espera una bona acollida en els tres dies que durarà el congrés. El dimecres 3 d’abril, l’Empordà acollirà la jornada de viticultura, mentre que el dijous 4 d’abril, l’esdeveniment estarà al Penedès per descobrir innovacions del sector enològic, com l’enllaunament dels vins. Finalment, el divendres 5 d’abril, el congrés es desplaçarà a Sant Cugat del Vallès, en una jornada sobre comunicació.

El programa complet de la tercera edició es pot consultar al web www.wineinnovationweek.com

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: