Dilluns, 25 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les darreres pluges, ben rebudes per la vinya en una verema que ja arriba a la recta final

La verema està molt avançada i queda poc per collir. Una verema que ha estat especialment complicada per la sequera, que es preveu curta i que ha rebut bé les darreres pluges, allà on han caigut.

Xoán Elorduy és doctor en Enginyeria Agrònoma i cap del Servei de Viticultura i Enologia de l’Institut Català de la Vinya i el Vi.

La verema encara no ha acabat i haurem d’esperar a tenir les dades definitives. Tot i així, es caracteritza per la irregularitat que ha provocat la sequera i les característiques de les poques precipitacions que s’han registrat.

Ara caldrà veure com evolucionen les plantes en unes condicions de falta d’aigua que s’allarguen en el temps i que afecten més o menys segons diversos factors, començant per la qualitat del sòl.

Segons les dades que ha publicat el Servei Meteorològic de Catalunya aquest dimecres, l’any pluviomètric 2022 – 2023 és el més sec de la sèrie de la qual es disposa de dades al litoral i al prelitoral.

A la zona del Penedès, la precipitació acumulada en litres per metre quadrat se situa entre els 100 i els 250, la franja més baixa. Mentre que el percentatge de precipitació respecte la mitjana climàtica del 1991 al 2020, està entre el 30 i el 50.

De les 15 estacions meteorològiques que tenen els registres més baixos de precipitació acumulada, més de la meitat són del Penedès i el Garraf. L’estació de Sitges – Port d’Aiguadolç, amb 143’2 litres per metre quadrat, és la que presenta el registre més pobre. El setè registre més baix el trobem a l’estació de l’INCAVI, a Vilafranca, i el dotzè lloc l’ocupen els 207’9 litres de l’estació meteorològica automàtica de Sant Martí Sarroca.

El SMC apunta que els valors inferiors als 250 litres per metre quadrat són «propis d’un clima desèrtic».

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: