Dimarts, 16 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Publicar els costos mitjans de producció del raïm per guanyar transparència al sector del Cava

Publicar els costos mitjans de producció del raïm per guanyar transparència al sector del Cava

La Generalitat inicia un estudi per publicar els costos mitjans de producció del raïm i dotar de major transparència la cadena de valor del Cava.

La Consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural Teresa Jordà ha encapçalat aquest dijous a Vilafranca la sisena Taula del Cava. Jordà ha anunciat que la Generalitat vol treballar, de la mà del sector, en la publicació dels costos mitjans de producció del raïm per algunes varietats i territoris significatius on s’elabora cava a Catalunya amb l’objectiu de dotar de major transparència i equitat a la cadena de valor i donar compliment a la Llei de la Cadena Alimentària, que no permet retribuir per sota del preu de producció.

El president de la patronal AECAVA, Damià Deàs, ha dit que caldrà veure com es materialitza aquesta proposta de la Generalitat però ha destacat la necessitat que el raïm estigui ben pagat.

El treball el coordinarà el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, conjuntament amb l’INCAVI, i el desenvoluparan l’Observatori de la Cadena Alimentària i l’Observatori de la Vinya, el Vi i el Cava.

La crisi de la Covid i l’atac del míldiu a la verema del 2020 són algunes de les dificultats que han agreujat la situació d’un sector que ja pateix un problema estructural amb el desequilibri entre l’oferta i la demanda.

Per això la Consellera ha posat el focus en «solucions transformadores», com l’impuls de l’ús del Most Concentrat Rectificat (MCR), una pràctica es vol estendre i generalitzar. En total s’han acollit a l’ajut 24 cellers, per un import total de 389.000 euros, i per la convocatòria del 2022 s’ha ampliat l’ajut fins a 1 milió d’euros. També ha fet referència al pla estratègic del Consell Regulador del Cava.

La nota positiva per al sector és que, segons dades del Departament, s’ha incrementat un 23,55% la comercialització exterior respecte l’any 2020.

Durant la Taula del Cava, l’INCAVI també ha presentat les dades clau de la verema 2021. En destaca que, tot i la sequera que ha patit sobretot a l’àrea del Penedès, les pluges de la primera quinzena de setembre van facilitar una recuperació del pes i de la producció en gran part de les varietats de raïm. Pel que fa al volum de producció, s’ha recuperat respecte l’any 2020, marcat per una gran davallada provocada per l’afectació del míldiu, i s’aproxima a la mitjana de l’any 2019, que va ser de 440 milions de quilos de raïm.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: