Diumenge, 4 de juny de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Unió de Pagesos denuncia que el preu del raïm i del vi ecològics no és sostenible

El sindicat valora en 367 euros per hectàrea la pèrdua d’ingressos d’una explotació ecològica respecte a una convencional per l’escassa diferència de preu que marca l’agroindústria del vi i el cava.

Per això, el sindicat critica la demagògia que suposa que l’agroindústria del vi i del cava defensi l’elaboració de vins escumosos i, en canvi, s’oblidi que poden rebre aquesta certificació d’ecològics perquè es produeixen a partir de raïm ecològic produït pel viticultor, a més de que, segons les diferents publicacions del Baròmetre de percepció del consum de productes ecològics, els consumidors prioritzen que el producte sigui de proximitat. En els seus plans estratègics, la DO Penedès i la DO Cava aposten clarament per la producció ecològica, i fins i tot aquesta darrera DO exigeix als caves Premium que siguin certificats ecològics. Unió de Pagesos demana corresponsabilitat i coherència als cellers elaboradors perquè paguin adequadament el raïm i el vi base ecològics, d’acord amb la valorització del vi i cava que s’acaben comercialitzant.

Unió de Pagesos adverteix l’agroindústria, i fa una crida a les persones consumidores de productes ecològics, que sense un sector productor local de raïm ecològic potent, amb capacitat econòmica suficient per assegurar-ne la viabilitat econòmica, el vi d’aquestes ampolles podrà estar certificat com a ecològic però no serà sostenible si es perden petites i mitjanes explotacions de raïm ecològic pel camí. I tampoc es podrà dir mai que sigui agroecològic, per la manca d’equilibri entre el sector productor i la resta de baules de la cadena de valor, per poder fixar un preu en origen agroecològic que asseguri la viabilitat de l’explotació agrícola.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: