Dimarts, 18 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Moviments al sector del cava per intentar pal·liar els efectes de la sequera sobre la producció

Aquesta setmana ha estat notícia que Freixenet ha demanat un ERTO per causes de força major per la sequera i que afectaria a unes 615 persones.

Davant la situació de canvi climàtic i sequera que afecta a les vinyes, amb la corresponent baixada de producció, el sector del cava està duent a terme diferents moviments per intentar pal·liar la caiguda d’ampolles.

Aquesta setmana ha estat notícia que Freixenet ha demanat un ERTO per causes de força major per la sequera i que afectaria a unes 615 persones. Des de Freixenet no han volgut fer declaracions davant de càmera però asseguren que aquest ERTO vol garantir l’operativitat del negoci posant al centre la sostenibilitat del sector.

Des de Comissions Obreres diuen que els ha agafat per sorpresa i creuen que l’expedient no té justificació. A més, el sindicat demana al Consell Regulador del Cava que flexibilitzi el marc normatiu per a l’elaboració del cava.

Pel sindicat el que cal és ajustar el reglament d’elaboració del cava per aprofitar, en cas que sigui necessari, raïm d’altres territoris perquè, si no és així, el que faran les empreses és elaborar altres productes com ara els vins escumosos, que són fàcilment deslocalitzables.

Per la seva banda, el Consell Regulador del Cava ha aprovat permetre utilitzar parcialment raïm de vinyes que estan dins el territori de la DO però que no hi estan registrades per articular un fons de provisió que de cara al futur compensi la manca de vi derivada de la sequera.

A part de l’ús de raïm no registrat, per omplir el fons també es podrà incrementar el percentatge de premsat, passant del 67% a un 74%, i també s’ha aprovat que enguany el rendiment serà de 12.000 quilos per hectàrea de vinya, amb 3.000 quilos més si es destinen al fons de provisió.

Des del Consell Regulador no han volgut fer declaracions sobre les noves mesures perquè estan a l’espera de la resposta del Ministeri, però asseguren que les han tirat endavant per defensar la DO Cava.

El president d’AECAVA, Joaquim Tosas, defensa la decisió del Consell Regulador però apunta que el que cal és una millor planificació per part de les administracions perquè si no l’impacte social i econòmic de la sequera serà cada cop més alt.

Finalment des d’Unió de Pagesos Josep Marrugat explica que, tot i que la situació de la sequera és greu, l’ERTO dut a terme a Freixenet és una manera de coaccionar.

D’altra part des del sindicat esperen que la pedregada que va patir el camp la nit de dilluns no hagi afectat massa a la vinya amb producció, però reconeixen que sí que ha tingut afectació sobre algunes parcel·les de fruita dolça, que costarà que es recuperin.

Finalment, tot i que encara és d’hora per fer previsions, des d’Unió de Pagesos expliquen que la verema d’enguany en el millor dels casos serà com l’any passat i, per tant, tindrà un volum baix de raïm perquè tot i que les pluges de la primavera faran que potser no se’n perdi més, encara tardaran molt en poder recuperar una collita normal.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: