Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

UP reclama preus a partir 60 cèntims el quilo per al raïm destinat a les denominacions d’origen

El sindicat alerta d’una caiguda general en la quantitat de quilos de raïm a Catalunya a causa del míldiu i denuncia que els preus actuals fan inviables les explotacions.

Unes setmanes després de l’inici de la verema, Unió de Pagesos alerta d’una davallada de producció a zones importants en volum com l’Alt Penedès i la Terra Alta, com a conseqüència de l’afectació excepcional de la malaltia del míldiu. A l’Alt Penedès, la davallada mitjana pot arribar al 50%, amb afectacions de fins un 40% en cultiu convencional, i entre un 50% i un 90% en conreu ecològic. Josep Marrugat, d’Unió de Pagesos, remarcava que en moltes vinyes de l’Alt Penedès es collirà només un 10 o un 20% del raïm.
A través d’un comunicat Unió de Pagesos estima que hi haurà una reducció mitjana de la producció del 30% a la Terra Alta, i del 35% al Priorat, tot i que a determinades zones podria arribar al 45%. A l’Empordà, la davallada serà entre el 35% i el 40%. A la resta de comarques, l’afectació per míldiu ha estat molt irregular segons les finques i les zones, i caldrà fer-ne una valoració acurada en finalitzar la collita. En aquest sentit, per a Unió de Pagesos cal una estratègia clara els propers mesos per part dels cellers i de l’Administració per mantenir el creixement i perspectives del cultiu ecològic de vinya i de la producció de vi ecològic a Catalunya.
No obstant això, el sindicat considera una prioritat per al futur de les explotacions a Catalunya que les empreses compradores de raïm i de vi paguin el preu que pertoca als productors per una matèria primera de qualitat que és apta per ser emparada per les denominacions d’origen. Unió de Pagesos entén que aquest preu no pot ser inferior a 0,60 euros el quilo de raïm, tenint en compte el preu que assoleix al mercat el vi qualificat sota una denominació d’origen i que paga el consumidor final.
Des del sindicat apunten que els cellers estan per exemple aquest any buscant raïm ja que n’hi ha poc, però per contra no estan disposats a pagar-ne un preu just. Marrugat insisteix en que cal treballar per aconseguir que el sector sigui viable per ell mateix i no hagi de dependre cada any dels ajuts de les administracions per tirar endavant.
El sindicat reconeix de nou l’atenció i la dedicació del Departament d’Agricultura, en donar suport a la seva proposta d’aprovar un ajut per als productors més afectats pel míldiu. En aquest sentit, el sindicat reclama que l’ajut arribi als viticultors amb davallades a partir del 35% de producció, en comptes del 45%, com ha proposat Agricultura. El sindicat treballa i recorda també la necessitat de modificar l’assegurança del raïm perquè inclogui adequadament el dany per cop de calor i cobreixi els danys excepcionals per míldiu.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: