Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El preu del raïm puja lleugerament per cap d’any

Estem a les portes de la nit de cap d’any, i com sempre, cal comprar el raïm i el cava per brindar per un any nou millor.

Les tradicions de cap d’any es mantenen. A la Plaça de Sant Joan les parades tenen el raïm a punt, i comenten que les vendes estan anant molt bé, tot i que el preu hagi augmentat lleugerament. La verema del 2023 ha estat marcada per la sequera i les altes temperatures, que han afectat negativament la collita. La Maria Anabat fa 30 anys que té una parada i comenta que el preu del raïm, enguany, ha pujat per aquesta sequera.

En total, els preus oscil·len entre els 5 i 7 euros el quilo.

Una de les tradicions de cap d’any, més enllà de menjar els dotze grans de raïm, és posar-se roba interior vermella. Encara que l’origen d’aquesta tradició és incert, podria remuntar-se a l’edat mitjana, quan el vermell era un color prohibit que s’associava amb el dimoni i la bruixeria.

La Marta Vivas és l’encarregada de la botiga de roba interior que porta el seu nom i explica que aquesta tradició se segueix mantenint.

Per les llenceries, la venda de roba interior vermella per cap d’any és una ajuda més per a tirar endavant.

A més, la tradició de portar roba interior vermella també s’atribueix al fet que, durant aquesta època, quan tot és blanc i fred, portar un complement vermell és símbol de vida i bona sort.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: