Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
JARC reclama que les assegurances agràries cobreixin el míldiu a Catalunya

JARC reclama que les assegurances agràries cobreixin el míldiu a Catalunya

JARC havia comunicat al Departament que excloure aquesta malaltia de l’assegurança suposa un greuge comparatiu respecte altres regions del sud d’Espanya.

El Departament d’Agricultura va anunciar a la Taula Sectorial de la Vinya i el vi que havia traslladat la demanda de l’organització agrària a les asseguradores, ja que entén que es podria classificar el fong que està assolant enguany les vinyes catalanes, dins del concepte de risc climatològic. JARC havia comunicat al Departament que excloure aquesta malaltia de l’assegurança suposa un greuge comparatiu respecte altres regions del sud d’Espanya.
Els danys ocasionats pel míldiu no son assegurables al Nord de la Península, però en canvi, Agroseguro i Enesa sí que ofereixen una cobertura total per aquesta causa a altres Comunitats Autònomes com Andalusia, Castella-La Manxa, Extremadura o València. Des de JARC, entenem que el canvi climàtic està afectant el clima mediterrani i s’hauria d’adaptar les línies i cobertures de l’assegurança de la vinya a aquestes noves circumstàncies. L’informe elaborat pel Departament d’Agricultura, del període del 30 d’abril al 6 de maig, revela que s’ha produït una gran afectació del fong enguany, especialment a la zona del Penedès, i amb més intensitat a la producció ecològica, que JARC estima que es traduirà en una pèrdua del 50% de la producció de raïm ecològic.
La peculiar climatologia d’aquesta primavera ha estat la causa de què malgrat que els viticultors han efectuat les pràctiques de control i tractaments preventius, hagi crescut ràpidament la seva afectació. Els danys han assolat, en alguns casos, fins a un 100% de les parcel·les. La situació ha estat especialment crítica per als viticultors ecològics.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: