Dissabte, 1 d'Abril de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les vinyes del Penedès arriben al juny sense patir pel míldiu però amb falta de pluges

Les condicions són totalment oposades a les de l’any passat i ara, el que més preocupa, és que les plantes necessiten aigua.

La «tempesta perfecta» que va viure la vinya l’any passat, amb una proliferació del fong del míldiu que va causar greus pèrdues en la collita, no es donarà aquest any. Les condicions són totalment oposades i ara, el que més preocupa, és que les plantes necessiten aigua.

Des de l’estació d’avisos es recullen dades meteorològiques per detectar ràpidament l’aparició de fongs com el míldiu o l’oïdi. Amb aquests dades, les previsions, l’aplicació de determinats models matemàtics i l’observació de camp, es fan arribar avisos i recomanacions de tractament als viticultors. La comparació entre el nombre d’avisos d’aquest any i l’any passat permet constatar la baixíssima incidència del míldiu.

Tot i així, la mala experiència del 2020 ha fet que els viticultors estiguessin alerta. Cal tenir en compte que en viticultura ecològica, el míldiu només es pot tractar amb coure, mentre que en viticultura convencional hi ha productes fungicides que penetren a la planta.

En aquests moments, les vinyes presenten un estat de sanitat òptim. Però comença un període en que la planta necessita aigua perquè el raïm creixi en bones condicions.

D’altra banda, l’oïdi, també conegut com a malura o cendrosa, presenta una major incidència aquest any. És un fong amb el qual els viticultors hi conviuen cada any i que requereix tractament quan es presenta. Però, en qualsevol cas, no és un fong que pugui causar els danys que va fer el míldiu l’any passat.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: