Dijous, 20 de Gener de 2022
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector de la restauració procura recuperar la normalitat després de mesos d’aturada

Un dels sectors especialment afectats per la covid-19 ha estat el de la restauració.

Els bars i restaurants d’arreu del territori es van veure obligats a abaixar la persiana amb el decret d’estat d’alarma pel coronavirus. A més, els experts apunten que les perspectives de futur no són gaire bones. Vaticinen que almenys una quarta part dels restaurants no podran superar la crisi provocada per la covid-19 i hauran de tancar el negoci. Alguns establiments veuen molt complicat continuar després de més de dos mesos aturats i amb la represa gradual que ha marcat el govern espanyol.

A la nostra comarca, l’aturada ha provocat molta incertesa a establiments com el restaurant Sant Jordi – Ca la Katy a Sant Martí Sarroca. El seu cap de cuina i responsable Jordi Cercó, ens explicava que algun vespre de moral baixa havia patit per la continuïtat del negoci. Ara bé, un cop s’ha reprès l’activitat les sensacions són bones.

Cercó reconeix que han estat moments difícils, però que gràcies a la fidelitat i el suport dels clients se n’estan sortint. Els avalen els més 50 anys d’història com a un dels restaurants de referència de la comarca.

Des de Ca la Katy han habilitat l’espai que normalment destinen a celebracions familiars com ara casaments, aniversaris o comunions com a part del restaurant. Això els ha permès disposar de més espai per complir una de les normes bàsiques d’aquesta pandèmia: la distancia social.

Altres restaurants, han trobat en la pandèmia una raó per reinventar-se i per explorar noves línies de negoci. Es tracta de El Cigró d’Or, un restaurant ubicat a sobre del Mercat de la Carn i que liderat pel xef gelidenc Oriol Llavina ha aprofitat el confinament per a fer repartiment de menjar a domicili. L’experiència els ha deixat un bon regust de boca. Per aquest motiu, més enllà d’oferir la opció de menjar al restaurant, mantindran el repartiment a domicili que han batejat com ‘El Cigró a casa’.

Des d’El Cigró d’Or engegen aquest estiu una nova iniciativa: El Cigró On Tour. Els dissabtes a la nit la cuina del restaurant es desplaçarà a diversos cellers del territori i oferirà sopars a les seves instal·lacions. Els podrem trobar a Avgvstvs Forvm, Can Bas, Can Ràfols dels Caus, Celler Pardas, Jean Leon, Merum Priorati, Parés Baltà, Recaredo i Vins El Cep.

Un altre dels establiments de moda a Vilafranca és Cal Ramon. Combina les tapes, amb les coques salades i una ubicació privilegiada a la Plaça de Sant Joan, a tocar de l’Ajuntament. Durant aquesta pandèmia han tancat i, de mica en mica, han recuperat progressivament l’activitat, primer amb l’obertura de la terrassa i, després, amb la reobertura de l’interior. El Cisco Arroyo, responsable de Cal Ramon, ens explica que han tingut la sort de disposar d’espai exterior i que la reobertura ha coincidit amb el bon temps.

Els bars i restaurants s’han hagut d’adaptar, com molts altres sectors, a això que ara tothom denomina ‘la nova normalitat’. Menys taules i més distancia entre elles, cartes amb codi QR, desinfecció constant i desescalada gradual. Els fogons s’han tornat a engegar a ple rendiment per recuperar un dels sectors que, fins i tot, compta amb la petició d’esdevenir patrimoni de la humanitat. El futur és incert i ara més que mai hem estès que caldrà cuinar-lo a foc lent.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: