Dimarts, 26 de setembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Incavi dona suport a les reivindicacions dels pagesos

L’INCAVI ha emès un comunicat en el que es dona suport a les reivindicacions dels viticultors i denuncia el preu del raïm que estan oferint les grans empreses del sector del cava.

En el comunicat assenyalen que aquesta és una mala notícia i va en sentit contrari al pla estratègic que s’està impulsant des de la Denominació d’Origen Cava, que té per objectiu millorar el valor del producte i tota la seva cadena. L’INCAVI considera que les grans empreses del cava no poden resoldre els seus problemes de rendibilitat a base de pagar menys preu pel raïm als viticultors. També remarca que s’està produint un desequilibri entre l’oferta i la demanda en el sector del cava. Hi ha excés de vi en estoc i a més, es preveu una collita similar a la mitjana dels darrers anys. Considera que el Ministeri d’Agricultura hauria d’haver fet cas a les recomanacions del Consell Regulador del Cava i limitar la inscripció de noves hectàrees de vinya. Això ha provocat un increment de l’oferta de raïm i vi base cava en altres zones productores no històriques. Des del Departament d’Agricultura i l’INCAVI s’han posat al costat del Consell Regulador per denunciar aquest fet.
L’INCAVI està obert a establir ponts i facilitar la millora de la situació del sector vitícola al Penedès, però no pot regular els preus. Es considera que cal continuar en la línia de prestigiar i promocionar els vins i caves que s’elaboren a Catalunya, fet que contribueix a obtenir millors preus i millors resultats per a tota la cadena de valor, també per al viticultor.
D’altra banda, el comunicat de l’Incavi acaba apuntant que és necessaria una major participació del viticultor en el valor afegit del producte, ja sigui elaborant directament vi embotellat, com a través de les cooperatives o bé amb contractes més estables i equilibrats entre el productor i l’elaborador.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: