Dimecres, 8 d'Abril de 2020
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es posa en marxa del PECT “Penedès Sostenible i Saludable”, amb l’horitzó del 2025

Aquest dimarts ha tingut lloc a l’Ajuntament de Vilafranca l’acte de posada en marxa del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) “Penedès Sostenible i Saludable”.

La reunió s’ha fet amb la presència de l’Alcalde, Pere Regull, dels tinents d’alcalde Joan Manel Montfort i Josep M. Martí, del president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès, Xavier Lluch, del director general de l’INCAVI, Salvador Puig, del president de la DO Penedès, Josep M. Albet, i de representants de les entitats i empreses sòcies. El projecte té com objectiu que la producció alimentària al Penedès, especialment la vinícola, es faci de la forma més natural possible evitant al màxim la utilització de pesticides i altres substàncies químiques impulsant la innovació. Aquest actiu ha d’afavorir la bona comercialització dels productes penedesencs.
Particularment, el projecte se centra a promoure l’obtenció de varietats de ceps resistents a les plagues i al canvi climàtic evitant tant com sigui possible la utilització de productes químics, així com disposar d’un Ecosistema d’Innovació al territori que promogui la recerca de solucions pràctiques als reptes que planteja la societat. El primer apartat el lideren el Consell Regulador de la DO Penedès, el Consell Comarcal i l’Ajuntament de Subirats; el segon l’Ajuntament de Vilafranca, que, a més, fa la coordinació de tot el projecte.
El director de la D.O Penedès, Francesc Olivella, recordava que el projecte el van iniciar fa uns tres anys uns cellers del territori, concretament Albet i Noya, Cellers Piñol i Pujol Busquets. Ara pren més embranzida amb la participació de l’administració i altres entitats del Penedès. Una proposta a 20 anys vista, però que s’escurça a 10 ja que es fa paral·lelament aquí i ha Tailàndia aconseguit dues generacions per any. Com explica Olivella es tracta de fer creuaments de les nostres varietats tradicionals amb d’altres de resistents a la sequera, al míldiu i altres afectacions que tenen a veure amb el canvi climàtic.
Des de la D.O Penedès apunten també que altres zones ja fa temps que hi treballen, i que per tant partim amb un cert retard. La voluntat és que de cara al 2025 es pugui ja disposar de clons de les nostres varietats que siguin més resistents, i que a partir d’aquí els viticultors els utilitzin per a la replantació de vinyes noves.
Els PECT tenen el suport de la Unió Europea mitjançant els Fons FEDER i el PECT “Penedès Sostenible i Saludable” rep un ajut per un import de 800.000 euros. Per Pere Regull és important que els fons europeus apostin per un projecte que va lligat a la qualitat del producte i al medi ambient. L’objectiu final és que el Penedès esdevingui un territori amb menys contaminació per productes químics i més saludable. Això ha de redundar en una millor qualitat de l’aire i dels productes agroalimentaris del Penedès
Per Regull, l’Europa del segle XXI va en aquesta línia. Es vol doncs un Penedès que sigui referent en la vinya i el vi saludables. Amb aquest segell el Penedès serà més competitiu al món i ens posicionarem per sobre d’altres DO.
L’alcalde apunta també, en definitiva, que si es ven més vi, es crearan més llocs de treball i al Penedès es podrà viure millor.

Properament, Penedès Televisió emetrà en Alta Definició (HD)

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: