Divendres, 8 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El sector de la vinya veu amb preocupació l’afectació del canvi climàtic en futures veremes

El sector es mostra preocupat d’una banda per el descens de quilos d’aquest any a causa de la sequera, però també per els efectes que pot tenir l’estrès hídric en la vinya en properes veremes.

La verema del 2023 es va iniciar a finals de juliol, i a finals de setembre ja està pràcticament enllestida. Una verema amb un bon estat sanitari, però en que s’ha confirmat un descens important en quan a quilos. El director de la D.O Penedès recorda que la vinya arrossegava ja dos anys de sequera, i que enguany la collita ha estat en general d’un 30% inferior a l’any passat; però fins a un 55% si la comparem amb fa 2 anys.

Olivella concreta que pel que fa a la D.O Penedès, la davallada ha estat d’uns 7 milions de quilos respecte l’any passat. De 31 milions de quilos del 2022, a uns 24 enguany.

Des del sindicat Unió de Pagesos, el responsable del sector de la vinya i el vi, Josep Marrugat, comentava que la manca de pluja d’aquest 2023 ha comportat unes pèrdues de producció de la vinya que es poden situar segons les zones entre el 40 i el 60%.

El president de la D.O Cava, Javier Pagés, destaca la bona qualitat del raïm, tot coincidint amb el descens de quilos collits tot i no tenir encara les dades definitives.

La manca de pluges i les altes temperatures han afectat doncs la verema d’aquest 2023, però les conseqüències es patiran també l’any vinent. Francesc Olivella explica que alguns ceps han mort, i en altres casos caldrà veure quina és la seva evolució.

Josep Marrugat espera que les pluges arribin en algun moment, però el patiment hídric que han tingut les plantes aquests darrers dos anys no fan preveure que el 2024 pugui haver-hi una verema normal.

Davant d’aquesta situació, des de la DO Penedès expliquen que caldrà tenir molt presents aquestes circumstàncies per adaptar la vinya al canvi climàtic, apostant per aquelles varietats que siguin més resistents.

També des del Consell Regulador del Cava expliquen que s’ha de treballar per adaptar-se el millor possible al canvi climàtic. Javier Pagés reconeix que ja hi estan treballant.

L’altra gran cavall de batalla cada any és millorar el preu que es paga per el raïm. En aquest sentit, Marrugat explica que finalment s’ha arribat a superar els 45 cèntims per quilo que s’havia parlat de sortida per el vi base cava, però que els 55 que s’han assolit de mitjana continuen sent insuficients.

La D.O Cava per la seva banda remarca que s’ha fet un esforç important per anar ajustant els preus i que treballen per una millor valorització del producte.

Finalment aquests dies Corpinnat ha fet també balanç de la verema 2023. En destaca la qualitat del raïm, i el descens en el volum els ha fet comprar pràcticament el 50% del raïm necessari a proveïdors externs. El més destacat el preu al que l’han pagat, ja que si d’inici establien un preu garantit de 80 cèntims/quilo, al final el preu mig ha estat d’un euro amb quatre cèntims.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: