Dimarts, 3 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una verema almenys un 50% més curta i complexa per la sequera avança amb temperatures extremes

La verema d’aquest 2023 està resultant especialment complexa a causa de la sequera. S’estan registrant grans pèrdues de collita tot i que la situació és molt irregular i depèn de cada parcel·la.

A tot això cal sumar la intensa calor d’aquests dies, amb els veremadors treballant a temperatures de fins a 40 graus.

La Denominació d’Origen Penedès està registrant baixades en la collita de raïm del 50% en una verema 2023 marcada per la sequera acumulada en els darrers tres anys i agreujada per les altes temperatures d’aquests darrers dies.
Francesc Olivella és el director tècnic de la DO.

Aquest cap de setmana es preveuen pluges però ja arribarien tard per al macabeu, que s’està collint ara, i per al xarel·lo. En tot cas podrien beneficiar varietats més tardanes. Però l’aigua és absolutament necessària per a les plantes, pensant ja més en la verema 2024 que en l’actual.

La part positiva en aquestes circumstàncies tan difícils és que la qualitat del raïm és bona i la seva sanitat, excel·lent.

El viticultor i responsable del sector de la vinya i el vi de la Unió de Pagesos Josep Marrugat, junt amb altres veremadors, collia macabeu aquest dimecres al matí en una vinya de Torrelavit. A les deu del matí ja es registraven 35 graus de temperatura.

Marrugat ens parla de la situació que s’està vivint aquesta verema marcada per la sequera, amb pèrdues de collita d’entre el 50 i el 70%, en alguns casos, del 100%, perquè ja no val la pena ni collir.

Mentre hi hagi aquestes altes temperatures, només cullen al matí: de 7.30 a 12.30h.
En aquest context, el viticultor parla de «dany moral» i de «futur incert» per a la viticultura.

Amb una collita tan curta, Marrugat demana responsabilitat a les empreses i que paguin almenys 60 cèntims per quilo de raïm.

El raïm de la varietat macabeu de les vinyes de Cava Guilera, a Lavern, presenta un aspecte desigual. El dels ceps que tenen més espai i més vegetació no té res a veure amb els que estan més exposats al sol. En canvi, en una altra parcel·la propera, les vinyes joves de xarel·lo presenten un bon aspecte, demostrant que la varietat resisteix millor les condicions adverses de manca d’aigua.
Pere Guilera és el propietari de Cava Guilera.

Guilera opina que, un cop acabi la verema, s’haurà de mantenir una actitud conservadora amb la poda, apostar per varietats que suportin millor la sequera, utilitzar portaempelts adequats, baixar els ceps o «oblidar» les cobertes vegetals a la vinya, entre altres mesures. Al seu parer, el rec al Penedès no és cap solució.

Una altra idea que planteja Guilera davant la complexitat de la situació és la d’estudiar les possibilitats de la millora genètica.

En el cas de Cava Guilera, la reducció de la collita es traduirà en un tiratge inferior d’ampolles de vi i cava.

Aquesta empresa fa un tiratge anual d’unes 40.000 ampolles però en té unes 200.000 a la cava, en treballar sobretot amb llargues criances.

Caldrà veure com afecta la reducció del raïm collit al mercat de vins tranquils i escumosos, tant en l’àmbit intern com extern.

Segons l’Observatori Espanyol del Mercat del Vi, en un informe publicat aquest dimecres, el primer semestre del 2023 es van exportar 1.018 milions de litres de vi, per valor de 1.453 milions d’euros, que suposen 3,5 milions de litres menys però 18 milions d’euros més. En termes de valor, es tracta del millor primer semestre de la sèrie històrica.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: