Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Torres celebra la primera verema de la moneu al Penedès

És una varietat de raïm negre ancestral localitzada fa gairebé vint anys i sotmesa a un llarg i exhaustiu procés de recuperació.

L’èxit en la reintroducció experimental d’aquesta varietat a la vinya penedesenca, concretament al Castell de la Bleda, als Monjos, duta a terme l’any passat per mitjà de la tècnica del reempelt, i la bona adaptació al terreny permetran a l’equip tècnic de Torres vinificar la collita d’aquest any i ratificar així l’interès enològic que ha demostrat tenir la varietat en proves.

La moneu ha estat presentada oficialment aquest dimecres, al Castell de la Bleda, en un acte presidit per la Consellera d’Agricultura de la Generalitat Meritxell Serret, amb l’assistència d’unes 40 persones entre institucions, entitats vitivinícoles i mitjans de comunicació. La cinquena generació de la Família Torres, representada pel Miquel, director general, i la Mireia, directora d’Innovació i coneixement dels Cellers Torres, ha explicat el projecte de recuperació de varietats ancestrals que va iniciar el seu pare fa més de 30 anys i gràcies al qual s’han pogut rastrejar i recuperar prop de 50 varietats. Miquel Torres apunta que davant l’evidència del canvi climàtic hi ha varietats ancestrals que poden suposar una millora en el futur.

A l’acte de presentació es van poder tastar dos vins varietals que es troben en procés d’experimentació. Un blanc amb la varietat Forcada, i la negra de Moneu. Mireia Torres destacava les característiques d’unes varietats que ofereixen vins que s’adapten als gustos dels consumidors actuals.

La consellera Serret va felicitar a l’empresa Torres pel treball realitzat, que a banda de permetre preparar la vinya de cara al canvi climàtic també ofereix uns productes que poden ser competitius en el mercat.

L’acte comptava també amb la presència dels alcaldes dels Monjos, Imma Ferret i de Pacs, Josep Sogas.

La moneu és una de les sis varietats ancestrals amb gran potencial enològic amb què s’està experimentat amb més intensitat amb la col·laboració de l’INCAVI.

La primera verema al Penedès de la moneu suposa un pas endavant en la recuperació del patrimoni vitivinícola, fent aflorar aquelles varietats responsables de la riquesa i diversitat del mosaic vitícola d’abans de l’arribada de la fil·loxera. L’acte de presentació va comptar també amb la participació de la colla dels Castellers de Vilafranca que van oferir una magnífica estampa alçant un quatre de 8 a la vinya i la torre de les aigües de fons.

 

 

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: