Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Una Festa del Xató amb molta concurrència, acompanyant un cap de setmana ple d’activitat

La Ruta del Xató arribava a Vilafranca aquest diumenge amb una nova edició de la Festa del Xató pel Servei de Turisme.

L’esdeveniment tenia lloc aquest diumenge des de les deu del matí i fins a quarts de tres de la tarda a l’espai tradicional de la rambla Sant Francesc. La de Vilafranca és l’única festa de la ruta en la que hi ha la possibilitat de tastar cadascun dels diferents xatons que s’elaboren, com és els de Calafell, El Vendrell, Sitges, Vilanova i Vilafranca. La gran novetat d’aquesta edició de la festa era que el Gremi d’Hostaleria de posava a la venda 100 racions del xató de Vilafranca per a celíacs, certificats per l’Associació de Celíacs de Catalunya.

Cada gremi aporta 450 racions del seu producte. I tots defensen la qualitat del seu xató. El del Vendrell té la particularitat que es fa covat.

La cita vilafranquina atrau gent de l’entorn de Vilafranca, però també gent d’arreu del país, com pot ser el cas de l’Albert Català, que venia amb la seva família des de Montblanc.

Ens explicava que li va interessar descobrir que en un sol indret podia tastar totes les varietats de xató.

La Festa del Xató és una esdeveniment enogastronòmic on aquesta amanida és la protagonista entre altres productes de proximitat, com el vi amb DO Penedès. Amb la finalitat de promocionar aquesta proximitat, aquest any estaven convidats, introduint els dos talles per aprendre a fer xató, els alumnes de l’escola de Sant Ramon, que van explicar el seu projecte de recuperació de l’escarola perruqueta. Un projecte que va des de la plantació de l’escarola fins a l’elaboració d’una truita d’escarola. Els acompanyava el pagès que els assessora. La directora de l’escola, Fina Loscos, ens explicava que l’origen del projecte sorgeix d’un conte per tractar sobre les diferències.

A la festa del xató també es té la vocació de causar el menor impacte sobre el medi, i per aquest motiu es facilitaven carmanyoles compostables i hi havia contenidors per a la separació de residus, entre d’altres accions.
L’activitat de la festa es va sumar a un cap de setmana en el que Vilafranca acollia la final del la Copa de la Princesa d’Ok patins, i la regidora d’Esports i de Turisme, Gemma Romeu, es mostrava satisfeta pels resultats del conjunt d’activitats i per la seva dinamització econòmica a la vila.

La festa del xató no només és gastronomia i vi també és una festa acompanyada de diferents activitats per fer-la més entretinguda.
No faltaven les típiques parades dels artesans ni els seus tallers per als infants, el maridatge de vi i xató, i els dos tallers infantils per aprendre a fer xató.
La part més animada la portava el Swing Vilafranca, amb una classe i posterior ballada per a tothom qui hi volia participar.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: