Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les previsions auguren una primavera complicada per a les persones al·lèrgiques

Tot i l’extrema sequera que estem vivint, els arbres, i en especial els xiprers, s’han carregat de flors de manera «extraordinària i sorprenent», segons la Xarxa Aerobiològica de Catalunya.

Han alliberat grans quantitats de pol·len, amb pics de concentració molt elevada, cosa que pot fer que persones que mai han patit al·lèrgia en desenvolupin. A més, les pol·linitzacions que habitualment anuncien l’arribada de la primavera, com ara la del plàtan d’ombra i la parietària, ambdós molt al·lergògens, s’estan manifestant ja a nivells alts malgrat els recents episodis de baixes temperatures i les pluges dels darrers dies.

La suma de factors augura una temporada complicada per a les persones al·lèrgiques, que dependrà de si hi ha episodis de pluja i vent i com són aquests episodis.

Catalina Gómez és al·lergòloga al Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i el Garraf.

Els factors que incideixen en les al·lèrgies són varis. Però, a grans trets, la predisposició genètica s’uneix als factors ambientals, que cada cop són més determinants. De fet, es calcula que l’any 2050, la meitat de la població catalana tindrà algun tipus d’al·lèrgia.

El canvi climàtic està afectant el comportament de les plantes, que alliberen el pol·len d’una forma més contundent per garantir la seva supervivència.

D’altra banda, factors com la no exposició durant la pandèmia així com els hàbits d’higiene poden contribuir a que el nostre sistema immunitari es torni més sensible davant de determinats microorganismes.

En qualsevol cas, és important que les persones que tinguin al·lèrgies coneguin la seva situació per poder tenir controlats els símptomes, sobretot quan són més greus.

La Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica estima que el 25% de la població pateix rinitis, amb o sense conjuntivitis al·lèrgica, i fins a un 12%, asma al·lèrgica.

En aquest sentit, l’arribada de la primavera es nota cada any a les farmàcies per com són els símptomes de molestos, com explica Oriol Amadó, farmacèutic titular de la Farmàcia Amadó.

Amadó explica que, en molts casos, les persones al·lèrgiques han de recórrer a medicaments antihistamínics. Però també recorda que l’ús de la mascareta pot ser un bon aliat en els moments de més concentració de pol·len.

No exposar-se en moment de molta concentració, dur les finestres del cotxe tancades i activar el filtre antipol·len, portar ulleres de sol i treure’s i rentar la roba quan arribem a casa i assecar-la, si pot ser, a l’assecadora, són altres consells d’utilitat.

A Catalunya, al voltant de dos milions de persones pateixen alguna patologia al·lèrgica respiratòria i es preveu que aquesta xifra es duplicarà a l’any 2050.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: