Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Diputació presenta un mapa sobre l’increment de l’estrès hídric forestal per a l’any 2050

La Diputació de Barcelona alerta que el 29% de la Xarxa de Parcs Naturals augmentarà la seva mortalitat entre 2040 i 2050, a causa de l’estrès hídric provocat per l’augment de la sequera.

Ho ha donat a conèixer, amb la presentació d’un mapa que mostra la vulnrabilitat a la sequera dels boscos de la Xarxa de Parcs Naturals, elaborat a partir d’una comparació entre els períodes 2010-2020 i 2040 i 2050.

L’estudi, a més, revela que els boscos abasten el 72% de la superfície de la Xarxa de Parcs Naturals, i aproximadament, un terç d’aquests són boscos de sureres.

El mapa, elaborat en col·laboració amb el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, mostra la vulnerabilitat d’aquests espais naturals davant el canvi climàtic en funció de l’augment en el nombre de dies anuals en els quals es preveu que l’estrès hídric superi la capacitat de resistència de l’espècie arbòria principal, categoritzant-los com molt alta, alta, mitjana i baixa.

La presentació del visor amb les dades va tenir lloc durant la jornada “Canvi climàtic i boscos en la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona. Evidències. Experiències. Life eCOadapt50”, un esdeveniment destinat a compartir coneixements entre la ciència i els gestors d’espais naturals protegits, segons va assenyalar el diputat d’Espais Naturals i Infraestructura Verda de la Diputació, Xesco Gomar.

Durant la jornada, també es van presentar treballs que mostren el seu impacte en els espais naturals de la Diputació, com el seguiment de la vegetació del Parc del Montnegre i el Corredor, que es realitza des de fa més de 25 anys.

Davant aquesta situació, la gestió forestal adaptativa podria ser una de les eines per a fer els boscos més resilients. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona, en col·laboració amb centres de recerca i entitats, ha impulsat diferents actuacions, com per exemple, en clau penedesenca, la realització d’aclarides en boscos de pi blanc en fase de regeneració després dels incendis en el Parc del Foix en els anys 80 i 90.

La jornada també va servir per a explicar el projecte LIFE Clinomics, coordinat per la Diputació de Barcelona per a promoure l’adaptació al canvi climàtic dels sectors agroforestal, pesquer i turístic en els territoris del Montseny, Terres de l’Ebre i també l’Alt Penedès.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: