Dimecres, 1 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les ADF es preparen per a una campanya d’incendis previsora i marcada per la sequera

L’augment del risc d’incendis forestals ha fet que la Diputació de Barcelona hagi decidit activar les ADF a partir de l’1 de maig i no el 15 de juny, amb l’objectiu de fer més efectiva la prevenció.

Per les Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès, com per exemple la de Castellví de la Marca, la decisió d’avançar la campanya de prevenció amb més d’un mes d’antelació és lògica, i més venint de la situació de sequera extrema que està patint la comarca en els últims anys. Un fet, que sumat a la vegetació seca de les parcel·les abandonades de les urbanitzacions, ha provocat un augment considerable del risc de foc a les masses forestals del Penedès.

Aquestes setmanes prèvies a l’inici de la temporada, l’agrupació de Castellví, per exemple, ja comença a preparar la campanya, amb simulacres com el que van dur a terme aquest dimarts al seu magatzem, on van efectuar actuacions per remullar vegetació, comunicació davant una situació d’incendi i posada en marxa dels efectius mòbils.

A més, els voluntaris també estan arranjant els accessos als punts de recollida d’aigua i fent tasques rutinàries de vigilància. Una acció, la de vigilar, que ja van incrementar al municipi.

Aquestes tasques sobre el terreny per part dels voluntaris, s’uneixen enguany, en paraules de l’ADF de Castellví, Enric Isern, al seguit de formacions, que ofereix en la seva gran majoria la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal.

Tot, amb l’objectiu de preparar els voluntaris per actuar en cas d’incendi o qualsevol situació de la millor manera possible aquesta nova campanya.

Pel que fa als usos i mecanismes dels ADF, aquesta nova temporada 2024 s’implementarà una nova aplicació per conèixer, d’una banda, el nombre de voluntaris actius al territori i per saber, d’altra banda, la localització en tot moment de les unitats mòbils de l’Agrupació. Una novetat, que segons Isern permetrà als voluntaris tenir un control més efectiu en la zona d’actuació i incrementar la seguretat.

D’altra banda, per aquesta nova campanya de prevenció d’incendis, la Diputació de Barcelona ha creat un pla de subvenció per les ADF, els propietaris forestals i qualsevol ajuntament que el vulgui sol·licitar, amb un pressupost extraordinari, per diversos conceptes preventius.

Segons va comentar el diputat de Prevenció d’Incendis i Gestió Forestal de la Diputació de Barcelona, Jordi Fàbrega, qui va ser l’encarregat de presentar la campanya de prevenció d’enguany al passat Consell d’Alcaldes de l’Alt Penedès: els municipis altpenedesencs que més caldria protegir serien els ubicats a la línia fronterera est, com per exemple Font-Rubí o Olesa de Bonesvalls.

Tot i això, davant l’increment del risc de foc a la comarca, alguns municipis amb poca massa forestal i un baix índex d’incendis, com per exemple les Cabanyes, també han decidit adherir-se als Plans de Prevenció de la Diputació de cara aquesta campanya.

És per això, que la sessió del Consell d’Alcaldes del mes de març va comptar amb la visita de la Diputació i el seu diputat delegat, Jordi Fàbrega. Per conscienciar, en definitiva, als alcaldes i alcaldesses de la comarca de la necessitat de prendre mesures contra el foc, amb les línies d’ajuda de la Diputació o els Plans contra Incendis, que enguany, seran obligatoris en el 80% dels municipis de Catalunya, segons va comunicar el Departament d’Interior de la Generalitat aquesta mateixa setmana.

A poc més d’una setmana per l’inici d’aquesta nova campanya de prevenció d’incendis, la Diputació de Barcelona també ofereix a les ADF i els Ajuntaments adquirir nous vehicles, construir perímetres de protecció contra incendis i ajudar a treure abocaments incontrolats.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: