Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Es poden demanar els ajuts a lloguer per a joves

Els menors de 35 anys poden demanar l’ajuda al lloguer per a joves 2024 de fins a 250 euros.

L’accés a l’habitatge per a persones joves és cada cop més complicat. Per aquest motiu, des de la Generalitat s’ha obert una nova línia d’ajuts per a menors de 35 anys. Tot i això, només poden acollir-se a aquesta subvenció aquells qui paguin menys de 650 € al mes de lloguer. Actualment, gairebé cap pis de dues habitacions a Vilafranca baixa dels 700 €, fet que ha provocat malestar entre la joventut que no es pot acollir a l’ajut.

Els requisits són clars: tenir uns ingressos anuals inferiors als 24.301,58 euros, ser majors d’edat i els titulars d’un contracte de lloguer o d’una habitació que sigui el seu domicili habitual. A l’Alt Penedès, un altre requisit és que la renda del pis en qüestió no superi els 650 euros. Des de l’Ajuntament de Vilafranca estan fent una tasca informativa i de recull de sol•licituds per agilitzar el procés.

Per la seva part, des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès també estan fent una tasca de difusió i pedagogia, tan amb la ciutadania com amb 15 ajuntaments amb els qui tenen conveni i fan formacions per assessorar a qui s’adreci.

Des del Consell Comarcal, el cap d’habitatge explica que els ajuts oscil·len entre els 20 i 250 €. L’ajut és ponderat depenent dels ingressos de l’any 2022 i el preu de lloguer.

Un dels requisits per demanar els ajuts és que la renda del pis en qüestió no pot superar els 650 € per habitatge o 350 € per habitació. La Júlia Pujol viu amb dues companyes, però el seu pis val més de 650 € al mes, igual que la majoria de pisos que actualment estan a lloguer a Vilafranca.

Des de l’Ajuntament expliquen que aquest límit pot canviar depenent de situacions personals i conviden a tothom a assessorar-se per demanar els ajuts. Aquests topalls s’incrementen per a famílies nombroses, monoparentals i unitats de convivència amb algun membre amb discapacitat.

Tot i les facilitats que es posen des del Consell Comarcal de l’Alt Penedès i des de l’Ajuntament, el jovent es queixa de la gestió burocràtica que hi ha darrera.

La Rebeca Torres es troba en una situació diferent, ja que ella sí que compleix les condicions que demanen des de la Generalitat. De fet, és el segon any que es pot acollir a aquest tipus d’ajut i enguany ja ha pogut fer els tràmits a través d’internet sense ajuda.

Una altra de les diferències envers l’ajut al Bo Jove, és que s’estudiaran tots els casos que es presentin i les subvencions no s’atorgaran per ordre de presentació. Amb tot, la resolució estarà enllestida al mes de setembre, mig any després que es tanqui, el dia 11 d’abril a les 15 h.

Tanmateix, des del Consell Comarcal conviden a tothom a demanar hora i analitzar el seu cas, per procurar ajustar-se a la subvenció.

Aquesta nova línia d’ajuts per al lloguer té una dotació inicial de 48 milions d’euros, i té l’objectiu de prevenir el risc d’exclusió residencial de les famílies amb menys recursos. L’any passat se’n van beneficiar més de 25.000 famílies.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: