Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Vinseum mostra les restes arqueològiques que es van trobar durant les obres del nou edifici

Es tracta d’una exposició que mostra els resultats de les investigacions de les restes de 129 persones enterrades al costat del Palau Reial el segle XIV i que van morir a causa de la pesta negra.

Aquesta exposició du per títol ‘129 vides. De quan la pesta negra va arribar a Vilafranca’ i s’inaugura aquest divendres com la primera exposició temporal d’aquest nou Vinseum.

Com ha explicat el director del Museu de les Cultures del Vi, Xavier Fornos, aquesta exposició volo donar a conèixer una part important del jaciment arqueològic que va aparèixer durant les obres del nou Vinseum, concretament en l’enderroc de l’edifici de Cal Pa i Figues l’estiu de 2018.

Per Fornos és també totalment coherent que la primera exposició temporal del nou Vinseum entronqui amb els orígens de Vilafranca, i amb unes restes que es van trobar precisament en la seva mateixa seu.

Com recordava també el comissari de l’exposició, Àlex Rebollo, en aquell moment es va trobar una necròpolis medieval, improvisada per l’arribada de la pesta negra i de la qual s’han recuperat les restes de 129 persones, en 80 tombes. Després de la feina feta des dels equips d’arqueologia, antropologia i genètica aquests 129 persones es converteixen en testimonis de la vida a mitjan del segle XIV a Vilafranca. Rebollo comentava que al segle XIV un terç de la població europea va morir a causa de la pesta negre, una pandèmia similar a la que recentment s’ha patit a nivell mundial amb la covid.

En l’exposició, que obrirà portes aquest divendres a 274 de 8 del vespre, es veuran els resultats de l’excavació, i dels estudis posteriors de les restes i els seus resultats.

En la presentació de l’exposició que s’ha fet en una de les sales de Vinseum, la regidora de Cultura de l’Ajuntament, Àngels Dalmau, ha posat en valor també el fet que aquesta exposició és una mostra del treball de recerca i investigació que fan els Museus.

Aquesta exposició estarà oberta fins el març de 2025, i per és una de les apostes ja per donar a conèixer el que podrà oferir el nou Vinseum que en els propers mesos obrirà ja una primera fase de la seva nova etapa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: