Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Reduir i controlar el consum de l’aigua, principal repte de les empreses també a l’Alt Penedès

A l’Alt Penedès les empreses agroalimentàries han de reduir i controlar també l’ús de l’aigua, i moltes d’elles ja hi han estat treballant i invertint des de fa alguns anys.

Al Penedès les empreses vinícoles són una part important del teixit empresarial, i en molts casos han estat fent ja en els darrers anys diferents accions per mirar de reduir el consum i fins i tot reaprofitar en la mesura del possible l’aigua que consumeixen.

Un exemple clar és Família Torres, que ja des del 2008 quan es va patir un altre episodi important de sequera va engegar un seguit de mesures encaminades a minimitzar els efectes del canvi climàtic.

Entre les diferents accions que es van fer hi ha l’aprofitament de l’aigua de pluja, i en aquests moments tenen capacitat per emmagatzemar fins a 22.500 metres cúbics de les diferents superfícies de les instal·lacions del celler que tenen a Pacs. En aquest mateix celler des de 2016 disposen d’una depuradora pròpia que els permet reaprofitar part de l’aigua que utilitzen. Com explica Núria Mallen, responsable de gestió de Medi Ambient de Família Torres, això és possible després de separar les aigües grises de les del procés de producció.

Aquesta planta s’ha anat optimitzat, i en aquests moments permet la reutilització de més del 45% de l’aigua que s’hi tracta. De fet, entre 2016 i 2023 han reduït en un 28% l’aigua que capten de la xarxa.

En la situació actual, l’aposta és per continuar investigant i invertint en reduir el consum d’aigua i buscar altres maneres de treballar.

Des del punt de vista de Mallen cal ser conscients que el règim de pluges ha canviat, i per tant cal estudiar com poder aprofitar al màxim l’aigua quan aquestes pluges es produeixin.

En l’actual situació de sequera, les industries han de reduir un 25% el seu consum d’aigua. Mallen comenta que en el seu cas han presentat un pla d’estalvi que els rebaixa la demanda al 17%. Cal continuar optimitzant els recursos.

Una altra tipologia d’empreses que consumeixen força aigua són les que es dediquen al rentat de vehicles, però hi ha alternatives que treballen amb altres sistemes. És el cas d’aquest renta cotxes ubicat a Vilafranca, i que com explica el seu propietari treballen amb cera. Sense aigua i tot a mà. Clyton Lino Dos Santos, Infinity Cars Ecowash Vilafranca.

Comenta que en el seu moment, ara fa uns 10 anys, van decidir apostar per un canvi de manera de treballar deixant de banda l’aigua. Una aposta per l’ecologia, però també per fer un millor tractament dels vehicles.

En el seu cas el consum d’aigua com a empresa és doncs ja molt baix, però tot i això han de reduir-lo en un 25% com marca la normativa.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: