Diumenge, 28 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Penedès entra en estat d’emergència per sequera, pendent de millores en la gestió de l’aigua

Després de 3 anys de sequera, Catalunya ha entrat en fase d’emergència, amb restriccions en el consum. En la majoria de municipis hi ha tasques pendents per millora la gestió de l’aigua.

La manca d’inversions en la xarxa pública, i la poca preocupació fins ara per un bé escàs com l’aigua han comportat pèrdues importants aquests anys en molts municipis arreu de Catalunya.

En l’actual situació de sequera des de l’ACA, l’Agència Catalana de l’Aigua, s’ha apostat per sancionar aquells municipis on s’ha detectat un consum d’aigua per habitant i dia superiors a l’estipulat. A partir de demà aquest topall se situa en 200 litres per habitant i dia.

Un dels municipis que es troba per sobre d’aquest topall és Mediona. El seu alcalde, Servand Casas, comenta que els veïns han fet l’esforç de controlar i reduir el consum. L’alcalde però, apunta que arrosseguen anys de manca d’inversió en el manteniment de la xarxa de distribució que comporta actualment pèrdues d’un 70% del cabal.

Per Casas, l’actual política sancionadora de l’ACA cap els municipis no soluciona el problema. Al contrari acostuma a agreujar els problemes econòmics dels consistoris.

Tot i un cert canvi en la manera d’actuar, Casas lamenta que s’arriba tard, i que fins fa 4 anys l’ACA no donava ajuts als municipis amb consums elevats. Més aviat al contrari.

En el cas de Mediona disposen de més de 100Km de línia d’aigua per donar servei als veïns del municipi, i l’alcalde explica que és complicat mantenir una xarxa tant extensa.

L’ajuntament disposa d’un projecte per donar solució a la problemàtica de la seva xarxa, però el pressupost és d’11 milions d’euros que són totalment inassumibles. Servand Casas remarca que la seva intenció és, de cara al 2024, invertir el màxim en l’aigua. Parla de 2 milions d’€, que miren de trobar a través de subvencions i ajuts.

Ara per ara Mediona és nodreix bàsicament de l’aqüífer Carme-Capellades, que ja fa temps està sobreexplotat. Per aquest motiu no descarten haver d’acabar sumant-se a la xarxa Ter-Llobregat per garantir-se en subministrament en cas de necessitat.

On sí arriba ja l’aigua del Ter-Llobregat és a altres municipis de l’Alt Penedès, com pot ser Vilafranca. En aquest cas la gestió es fa a través de l’Empresa Municipal Aigües de Vilafranca, EMAVSA. La capital de l’Alt Penedès es trobaria actualment per sota del topall dels 200 litres. Xavier Mas és el gerent de l’Empresa Municipal d’Aigües de Vilafranca.

A Vilafranca en els darrers anys s’han fet inversions importants en el manteniment i millora de la xarxa de subministrament, en coordinació entre l’EMAVSA i el propi ajuntament. Des de l’empresa, com apunta Xavier Mas, també s’ha demanat poder accedir a línies d’ajut de l’ACA o els Next Generation.

Finalment Mas considera que l’actual situació de sequera ha ajudat a situar l’aigua en l’agenda política. Això comporta que per exemple es parla ja públicament de ajustar el preus de l’aigua a les necessitats i el cost actual.

En relació a accions que s’estan plantejant per mirar d’aprofitar millor l’aigua de la que disposem, des de la Mancomunitat Penedès Garraf estudien poder reutilitzar l’aigua de l’estació depuradora d’aigües residuals de Vilafranca per a usos com ara el reg o la neteja de vehicles de servei públic. Xavier Revuelta és el vicepresident de l’Àrea de Sanejament de la Mancomunitat

De la seva banda, l’assessor per l’eficiència al cicle urbà de l’aigua, Josep Maria Campanera, apunta que la situació actual és molt excepcional i ha desbordat totes les previsions.

A Catalunya hi ha dues conques hídriques, amb problemàtiques diferents, i s’ha de ser conscient també que una cosa és la sequera i una altra l’estrès hídric. Campanera recorda que el recurs de l’aigua és limitat, i que al Penedès per exemple ni en una situació climàtica normal hi hauria prou aigua.

Les inversions en el subministrament d’aigua s’han de fer de manera continuada, cada any revisant i condicionant la xarxa, i sent conscients que sempre hi ha un marge de pèrdua. Cal però apostar per bones pràctiques en els sectors industrials i productors, partint de la base que en general la població ja ha fet les accions pertinents per a un consum responsable.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: