Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El nou Pla de Transformació del SOC pretén adaptar les polítiques laborals als nous temps

El passat mes de gener, la Generalitat va presentar el nou Pla de Transformació del SOC, que busca millorar la relació de l’administració amb les persones, les empreses i el territori.

Tot i que s’hagi registrat l’atur més baix en un mes de febrer des de l’any 2008 i xifres record d’ocupació, a Catalunya encara hi ha persones en situació de vulnerabilitat.

És per això que enguany, la Generalitat ha decidit tirar endavant el Pla de Transformació del SOC, el qual persegueix 4 objectius clars: millorar l’ocupabilitat de les persones, reforçar la col·laboració amb les empreses, adequar les polítiques ocupacionals als diferents territoris del país i recolzar les persones aturades.

Un Pla, que segons la coordinadora del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat a la vegueria Penedès, Sofia Moya, no busca, únicament, solucionar possibles problemàtiques, sinó també una evolució adequada als nous temps i a un mercat de doble demanda.

Per poder unir les demandes del mercat català, el nou Pla de Transformació contempla, com a eix fonamental, reforçar el vincle entre la Generalitat i les empreses oferint suport en els processos de selecció de treballadors, suport informatiu dels programes i incentius per ajudar a l’emprenedoria. Es per això, que a partir d’aquest any i de manera progressiva les Oficines de Treball disposaran de l’espai SOC Empresa. Un servei obert als serveis locals de promoció econòmica, amb personal tècnic qualificat, que persegueix la integració del món empresarial i l’administració pública.

El Pla de Transformació, per tal de millorar l’ocupació, també contempla la creació d’un expedient únic i comú, adaptat a les demandes del teixit empresarial, que permeti a l’administració disposar d’un perfil individualitzat de la persona demandant de serveis públics amb l’objectiu de millorar els processos d’intermediació laboral.

Un expedient únic, que anirà acompanyat d’una inversió de 9 milions d’euros per la contractació de 230 orientadors nous encarregats de realitzar tutories individuals i un assessorament continuat a les persones demandants d’ocupació.

La descentralització laboral també és un dels eixos en el qual vol basar-se el Pla de Transformació del SOC. És per això, que l’administració ha tirat endavant la creació de vuit Consell Territorials d’Ocupació, un d’ells el de la vegueria Penedès. Uns serveis que permetran a cada territori del país definir les seves pròpies estratègies d’ocupació, ja que depenent de la zona les necessitats laborals són diferents.

Actualment, els Consells es troben, assegura Moya, en la segona fase de la seva implementació, la qual vol començar ja el desenvolupament d’estratègies laborals a nivell del territori amb una inversió de 50 milions d’euros.

El nous Consells, que pretenen, en definitiva, apropar l’administració als territoris, han estat consensuats pels agents empresarials i els sindicats. Aquests últims, per exemple, valoren el servei molt positivament.

Una altra de les millores que contempla el nou Pla de Transformació és la digitalització dels tràmits del SOC i ampliar els seus canals de comunicació. Una mesura, que vol respondre a les queixes de molts usuaris, els quals no poden posar-se en contacte amb el servei d’ocupació per demanar una cita presencial. A vegades, també, pel fet de ser tràmits telemàtics i la dificultat que comporten per cert tipus de persones.

La problemàtica, present també al Penedès, respon, segons el sindicat UGT, a una acumulació, en general, de peticions i una reducció de personal per poder fer-les front.

Tot i això, des dels sindicats alerten que certes consultes laborals, a vegades, no depenen del SOC, sinó del Servei Públic d’Ocupació estatal.

Una situació confusa provocada, en certa manera, per la desaparició de l’INEM, que centralitzava totes les polítiques d’ocupació, en pro als serveis laborals autonòmics com el SOC, en concordança amb el SEPE nacional.

Sigui quin sigui el problema o context, els sindicats demanen més recursos públics pel SEPE i el SOC per tal de millorar la comunicació amb els usuaris. Un problema que porta agreujant-se des de la pandèmia, amb la creació de les cites prèvies i la digitalització de l’administració.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: