Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

A Vilafranca manca habitatge, i darrerament es construeix menys que a primers del segle XXI

El ritme de la construcció es va alentir a Vilafranca a partir del 2010, en bona part a causa de la crisi econòmica del 2009; però també pel fet que bona part de La Girada ja estava urbanitzada.

Aquest darrer anys s’han iniciat menys promocions d’habitatge a l’Alt Penedès, tot i que se n’han finalitzat moltes que estaven en marxa de l’any anterior. Segons dades que s’extreuen del informe elaborat per l’Observatori de dades del Servei d’Iniciatives Econòmiques de la Mancomunitat Penedès-Garraf, el 2022 la construcció a la comarca va tenir una caiguda del 46%, respecte el 2021, amb un total de 172 nous habitatges. Però per contra es van finalitzar 227 habitatges, amb un augment del 45%.

Si ens cenyim a Vilafranca, i segons dades de l’Idescat, el 2022 es van iniciar 77 nous habitatges, i se’n van finalitzar 147. Així mateix, es van entregar 158 cèdules d’habitabilitat de primer ocupació. Una dada curiosa també és que per primer cop des de 2010, a Vilafranca el 2022 es van iniciar 4 habitatges de protecció oficial.

Recordem que recentment a Vilafranca s’ha anunciat la construcció d’una nova promoció de 36 pisos de protecció oficial que promou l’Incasol, i també d’una altra promoció de 24 habitatges de protecció oficial a través d’una cooperativa. Així mateix impulsat des del mateix ajuntament dues promocions als carrers Ferran i Olèrdola.

El regidor d’Habitatge de l’Ajuntament de Vilafranca, Miquel Medialdea, explica que en base al Pla Local d’Habitatge aprovat en l’anterior mandat municipal s’aposta per donar suport a noves promocions.

Antoni Galtés, gerent de Construeix Galtés, comentava que a partir de la segona mitat de 2024 es podria revifar l’activitat del sector de la construcció. Sobre tot si es confirma l’esperada baixada dels tipus d’interès.

Per la seva banda, des del sector immobiliari consideren que fa temps que es palpable una manca important d’oferta d’habitatge a Vilafranca. Max Jané, gerent de Fusiona Penedès, explica que la demanda és molt més alta que l’oferta, i això fa que els preus també es disparin. Ara mateix a Vilafranca encara hi ha terreny per poder construir, però es fa amb comptagotes. La Girada i el Molí d’en Rovira són les zones de creixement.

Ja fa temps que hi ha, arreu, una manca important de construcció de pisos de protecció oficial. Galtés considera que durant uns anys van deixar de tenir sentit, atès que els interessos havien baixat molt.

Des del punt de vista de Galtés, l’obligatorietat que el 30% d’una promoció d’obra nova hagi de ser de protecció oficial ha frenat algunes iniciatives, ja que complica que acabin quadrant els números per els promotors.

En aquest sentit hi coincideix Max Jané, que considera que la protecció oficial l’hauria d’impulsar bàsicament l’administració.

Finalment Antoni Galtés considera també que caldria potenciar i donar més suport a les iniciatives de rehabilitació, que poden ajudar també a recuperar i donar vida a centres històrics de poblacions com ara Vilafranca.

En el cas de la rehabilitació, Medialdea considera que a Vilafranca fa temps que s’hi treballa, sobre tot a través d’un programa que incentiva els propietaris a cedir el seu pis per a lloguer social durant uns anys a canvi que l’Ajuntament el rehabiliti.

Precisament, tot parlant del lloguer, cal tenir present que Vilafranca es troba en la llista de municipis que hauran de regular els preus en ser considerats municipis tensionats. Una mesura que Miquel Medialdea considera que pot ser positiva.

De moment les immobiliàries estan a l’espera de veure quins barems es marquen el mes de febrer. El lloguer mig a Vilafranca actualment se situaria al voltant dels 700-800 euros segons els metres quadrats i la situació.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: