Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La sequera extrema i les altes temperatures alteren els sectors productius del Penedès

Tanquem el 2023 amb molts rècords meteorològics, malauradament, no positius. Aquest any ha estat el més sec i més càlid arreu del país, especialment, a la comarca de l’Alt Penedès.

Portem una sequera acumulada més que considerable, la més important del segle, que ens afecta des de ja fa més de 3 anys. En mitjana, al Penedès, han caigut uns 200 litres, el quan representa que hauria d’haver plogut més de 500. Tot plegat, ha vingut acompanyat d’unes temperatures extremes, amb onades de calor del tot intenses que han portat valors pròxims als 40º en més d’una ocasió aquest estiu. És, per això, que molts sectors estan patint aquesta situació, alguns més que d’altres. Al mateix temps, n’hi ha que, fins i tot, se n’han pogut beneficiar, com és el cas del sector dels electrodomèstics.

Ara bé, qui està patint aquests efectes de manera directa és el món de la pagesia, per tant, al sector primari. Josep Marrugat, responsable de la Unió de Pagesos de la vinya i el vi, apunta que mai s’havien trobat amb una situació similar.

Així mateix, des de la Unió de Pagesos ja adverteix que si els pronòstics continuen com ara, al proper estiu hauran de llençar bona part de la collita degut al seu malestat, ja que això també està afectant al cicle dels ceps i repercutirà en un futur. A tall d’exemple, aquest any la collita ha disminuït entre un 70 i 80% del que era habitual.

D’altra banda, des del sector de la moda assenyalen que les altes temperatures han alterat les temporades, sobretot en els darrers anys, ja que les temperatures d’estiu s’han anat allargant en el temps impedint que la clientela compri peces de roba hivernals fins ben entrada la tardor. Per tot plegat, Mònica Carabias, copropietària de Calzedonia Vilafranca, explica que han de fer mans i mànigues mitjançant ofertes perquè els clients comprin roba d’hivern, ja que quan baixen les temperatures, la ciutadania ja s’espera a les rebaixes.

Com dèiem en un inici, hi ha departaments que s’han sabut adaptar als nous contextos climatològics per mantenir-se, aquest és el cas del sector dels electrodomèstics. Des de la botiga Euronics Vabenic afirmen que els aparells s’han anat modernitzant a mesura que la població s’ha anat conscienciant del canvi climàtic. Per això, Jordi Bertan expressa que ja són molts qui pregunten per la sostenibilitat de les màquines. Per tenir constància del que suposa la utilització d’aquests aparells, Betran comenta que un rentavaixella de baix consum ple malbarata entre 9 i 10 litres d’aigua, comparat amb els 40 que gastem quan rentem els plats a mà durant cinc minuts.

Malgrat aquesta situació, són molts qui esperen l’arribada de les precipitacions amb urgència en aquest context d’emergència. Des de la Generalitat de Catalunya ja han avisat que aquest inici del 2024 vindrà acompanyat de noves restriccions en el consum de l’aigua.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: