Dijous, 23 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

En l’actual sequera els experts aconsellen mantenir les piscines plenes tot l’any i tapar-les

Segons els professionals del sector, l’ús d’aigua de mar per omplir les piscines té un punt de complicació ja que suposa canviar tot el sistema de filtració així com no llençar l’aigua al clavegueram

L’Alt Penedès es troba actualment en estat d’Emergència I degut a les baixes reserves d’aigua i això ha provocat un seguit de restriccions entre la ciutadania. Entre elles està la que limita al consum de 200 litres per habitant i dia, la prohibició de netejar vehicles en l’entorn privat o el reg de zones verdes i jardins, tret d’algunes excepcions. Una de les mesures que preocupen, sobretot ara que arriba el bon temps, és la de la prohibició d’omplir piscines parcial o totalment. Segons la vigent normativa només està permès el reompliment parcial, utilitzant aigua en les quantitats indispensables per garantir-ne la qualitat sanitària i que disposin de sistemes de recirculació d’aigua de piscines cobertes inscrites al cens d’equipaments esportius de la Generalitat o de piscines descobertes que s’utilitzen tot l’any per a la pràctica esportiva federada. També es permet l’ompliment parcial de piscines d’ús terapèutic o d’aigua de mar. En el cas de les piscines d’aigua salada, són moltes les persones que estan consultant amb professionals del sector per a tirar en marxa aquesta opció.

Des d’Aquapur Vilafranca, la seva gerent, Carol Loehr explica que fer el canvi a un sistema d’aigua de mar no és tan fàcil com es creu. Cal fer un seguit d’adaptacions.
El responsable de la botiga Cash Piscines, Guillermo Morón, afegeix que, a banda de canviar tot el sistema, és important saber que l’aigua de mar, per la gran quantitat de sal que conté, no es pot buidar a través de les xarxes de sanejament.

Morón explica que hi ha alternatives. Existeixen empreses que ofereixen aigua amb nivells més baixos de sal o està la possibilitat d’instal·lar un Spa que necessita una menor quantitat de litres d’aigua.
En el context actual, en el que s’ha de gastar el mínim d’aigua possible, Loehr destaca que és molt important mantenir les piscines plenes i netes tot l’any.

El Guillermo Morón creu que és indispensable cobrir les piscines amb una manta tèrmica tot l’any per evitar que l’aigua es vagi evaporant. I després, a l’hora de reomplir parcialment les piscines, caldrà fer números amb els litres permesos per habitant i dia segons els membres que visquin en un domicili o comunitat per a no infringir la normativa.

Els embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteixen tota l’àrea metropolitana i per tant també la comarca de l’Alt Penedès, es troben ara per ara en un 17,6% de la seva capacitat. Fa un mes es trobaven per sota del 16%, el llindar que marca l’entrada en fase d’emergència. Tot i aquesta petita pujada, el govern manté l’estat d’emergència i les restriccions fins que hi hagi una millora notable.

Cal recordar també que aquells particulars que hagin de buidar les seves piscines poden avisar a les Agrupacions de Defensa Forestal amb l’objectiu d’aprofitar l’aigua. Aquesta aigua pot servir per preparar les infraestructures de prevenció i extinció d’incendis.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: