Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Fira del Gall aposta per oferir peces d’aviram ja cuinades per endur-se-les a casa

Aquest 2023 una de les novetats destacades és la possibilitat d’endur-se ja cap a casa un gall negre cuinat i preparat per escalfar directament al forn de cara als àpats de Nadal.

El parc de Sant Julià ha estat l’espai triat per presentar l’edició d’aquest 2023 de la Fira del Gall, la 359a des dels seus inicis. Una fira que es manté com a una de les més tradicionals de Vilafranca i comarca, i que serveix per posar en valor i potenciar un producte únic i amb Indicació Geogràfica Protegida (IGP) com és el Gall Negre del Penedès.

La Fira es farà els dies 16 i 17 de desembre, i com destaca la regidora de Turisme de l’Ajuntament Gemma Romeu serveix també per maridar dos productes emblemàtics com son el Gall Negre i els vins negres de la D.O Penedès.

El protagonisme principal de la Fira és doncs per els Galls Negres del Penedès. Enric Ferré, president del Consell Regulador de la Indicació Geogràfica Protegida Gall del Penedès, explica que com cada any es poden a la venda durant aquests dies unes 2.000 peces d’aviram entre la Fira i els diferents restauradors que cuinen plats amb gall i ànec del Penedès en aquest dies.

Ferré també destaca que amb els anys s’han anat adaptant a les necessitats dels visitants i compradors, i aquest 2023 oferiran galls ja cuinats per tal d’endur-se’ls ja cap a casa totalment preparats.

Pel que fa als preus de venda del aviram es mantenen preus respecte l’any passat. El que es compra viu i es porta a l’escorxador es mou al voltant dels 50 euros. El que es ven mort i plomat estaria en els 16€/Kg, i el que es ven ja trossejat estaria en els 18€/kg.

L’aviram s’acompanya en aquesta fira sempre de vins negres de la D.O Penedès. La seva cap de comunicació i màrqueting, Laia Roig, destacava que és una de les fires més rellevants que fan al territori i que té per objectiu potenciar el coneixement dels vins negres de la D.O.

Finalment recordem que a la Fira també hi ha la mostra gastronòmica i degustació de plats cuinats amb aviram, que oferiran 5 restaurants a la carpa gastronòmica. Núria Carbó, president del Gremi de Restauració de l’Alt Penedès recorda que s’ofereixen tres plats per cada establiment i mantenint preus de l’any passat.

Finalment l’alcalde de Vilafranca, Francisco Romero, ha destacat la importància de la Fira per la capitalitat de la vila al Penedès, i el pol d’atracció que representa al llarg de tot el cap de setmana per visitants que venen d’arreu de Catalunya.

El pregó de la Fira del Gall del 2023 es farà el proper 13 de desembre, a les 8 del vespre a l’Auditori de Vinseum i anirà a càrrec de Toni Massanés, director general de la Fundació Alícia.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: