Diumenge, 3 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La diada de Tots Sants repercuteix positivament en el sector de la restauració vilafranquí

La facturació ha augmentat en comparació a l’any passat, tot i que l’impacte econòmic durant el dia acostuma sempre a ser positiu.

L’1 de novembre, dia de Tots Sants, és sinònim de diada castellera Vilafranca del Penedès. Durant el dia, milers de persones omplen la plaça de la Vila, però també els diferents locals restauradors de Vilafranca, tant per dinar com per beure. Un fet que repercuteix positivament en l’economia d’aquests comerços.

Els locals ubicats a la plaça de la Vila i la Plaça de Sant Joan són uns dels més beneficiats durant la diada castellera de Tots Sants. Un dels locals és la Pollería Ruiz, que aquest any ha vist créixer la seva facturació en comparació a l’any passat, tot i que l’impacte econòmic durant la diada acostuma sempre a ser positiu.

Un dels factors que provoca aquests resultats econòmics positius és, sens dubte, la ubicació del comerç, a un dels laterals de la Plaça de la Vila. Aquest fet ha permès que la facturació de la Pollería Ruiz durant Tots Sants hagi sigut molt bona, amb uns ingressos addicionals als d’un altre festiu o cap de setmana.

Durant la diada, el local ha aprofitat la seva localització, per exemple, per vendre al públic casteller més begudes i altres productes per emportar que no siguin pollastre.

Un altre local beneficiat per la seva proximitat a la plaça més castellera durant l’1 de novembre és Cal Ramon, que enguany ha tornat a instal·lar una barra per vendre, únicament, begudes i productes per emportar. Segons el seu propietari, Cisco Arroyo, la facturació del comerç durant la diada de Tots Sants ha sigut millor que altres anys, pel que fa a gent i, sobretot, ganes de consumir.

Durant la jornada castellera, Cal Ramon va vendre aproximadament uns 700 litres de cervesa i 96 litres de vermut, a més de refrescs i algunes tapes, en menor mesura.

A més, aquest any i en aquesta diada en concret, ha sigut el primer cop, assegura Cisco Arroyo, que la gent no ha parat de demanar a la barra, fins i tot en els moments que s’estaven alçant castells d’alguna de les colles participants.

Un volum de feina que s’ha traduït en unes bones xifres econòmiques pel local, que en les quasi quatre hores que va durar la diada va aconseguir un 50% més de guanys que un dia laboral normal.

En finalitzar la diada de Tots Sants, a més, molts castellers també acostumen a consumir en els comerços restauradors propers a la plaça de la Vila.

Tanmateix, l’impacte econòmic de la jornada castellera al sector restaurador no es centra únicament al migdia. Al matí, molts membres de les colles participants aprofiten per esmorzar a diferents locals de la vila, o fins i tot demanen consell als Castellers de Vilafranca sobre llocs per anar a dinar en acabar la diada o per trobar un espai on poder organitzar-lo amb el càtering d’algun restaurant de la zona.

Els restaurants vilafranquins han afrontat les reserves pel Tots Sants d’enguany de manera diferent a altres festius, ja que les jornades acostumen a ser molt llargues, amb dinars que comencen a dos quarts de quatre i acaben a les set de la tarda. Un ambient, asseguren des del gastrobar Cèntric de Vilafranca, similar al de la Festa Major.

Tot i l’ampliació horària dels dinars i, de manera directa, el treball, des del local, per exemple, no han hagut de reforçar gaire la seva plantilla, ja que els clients acostumen a venir de forma esglaonada durant la tarda.

Des del sector de la restauració vilafranquí apunten que ara és el moment que comencen a aixecar el cap després de la pandèmia, i que diades com la de Tots Sants ajuden a tirar endavant el mes de novembre, que no és gaire bo de per si quant a facturació durant l’any.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: