Dimarts, 5 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Most s’inaugura amb el cinema ple per viure la història del mestre Antoni Benaiges

Amb el Kubrick Cinema ple de gom a gom, aquest dijous al vespre tenia lloc la inauguració del Most Festival Internacional de Cinema del Vi.

La dotzena edició del Festival Internacional de Cinema del Vi quedava inaugurada aquest dijous al vespre amb una multitudinària estrena a Catalunya de la pel·lícula de Patricia Font ‘El mestre que va prometre el mar’.

Amb el Kubrick Cinema ple de gom a gom, aquest dijous al vespre tenia lloc la inauguració del Most Festival Internacional de Cinema del Vi. La dotzena edició del certamen arrencava amb l’estrena a Catalunya de la pel·lícula ‘El mestre que va prometre el mar’, de Patricia Font. La projecció del film dóna el tret de sortida a 11 dies de cinema, vins i activitats per a tots els públics.

Jaume Felipe és el president de Cineclub Vilafranca, entitat coorganitzadora del Most junt amb el Vinseum.

El Most compta amb les seves habituals seccions: Gran Reserva, amb estrenes internacionals; Brot, amb els millors curtmetratges de l’estat; i Collita, la secció dedicada al món de la vinya i el vi.

Xavier Fornos és el director del Vinseum i codirector del Most.

La pel·lícula triada per a la inauguració és una producció catalana protagonitzada per Enric Auquer i Laia Costa. El festival sempre ha volgut fer una clara aposta pel cinema català.

Amb ‘El mestre que va prometre el mar’, la guanyadora d’un Goya Patricia Font adapta al cinema el llibre homònim de Francesc Escribano sobre el mestre Antoni Benaiges qui, originari de Mont-roig del Camp, a Tarragona, va ser destinat a l’Escola Nacional Mixta de Bañuelos de Bureba, un petit poble de la província de Burgos, l’any 1934. Benaiges seguia la metodologia Freinet, tenia contactes amb altres mestres, alguns del Penedès, que compartien la manera d’entendre l’ensenyament en aquells moments i va deixar una forta petjada en el seu alumnat. Va prometre als seus alumnes que els portaria a veure el mar per primera vegada però, en esclatar la guerra, Benaiges va ser afusellat i enterrat en una fossa comuna.

La inauguració del Most va transcórrer en una gala presentada pel periodista Jordi Eroles i va comptar amb la presència de la directora del film, així com d’altres membres de l’equip que ha fet possible la pel·lícula.

‘El mestre que va prometre el mar’ és una pel·lícula basada en un llibre que va ser presentat una estona abans de la gala d’inauguració al Casal de Vilafranca.

En un acte coorganitzat amb la llibreria L’Odissea, aquest dijous a la tarda tenia lloc al Casal la presentació del llibre ‘El mestre que va prometre el mar’

La figura d’Antoni Benaiges va començar a ser investigada pel fotògraf i documentalista Sergi Bernal després que es trobés el seu cos en una fossa comuna de la guerra civil. El mestre havia desaparegut a finals de juliol del 1936. Durant més de 75 anys, la seva tasca i personalitat van restar en la intimitat del record dels seus antics alumnes i la seva família, fins que, l’agost del 2010, a peu de fossa, un veí de Bañuelos va fer emergir la figura del mestre i la colpidora història d’una promesa que no es va poder complir.

El llibre ‘El mestre que va prometre el mar’ recull aquesta història, escrita per Francesc Escribano, amb les col·laboracions de la historiadora Queralt Solé, l’antropòleg Francisco Ferrándiz i el mateix Sergi Bernal.

Gràcies a una metodologia d’ensenyament pionera i revolucionària per a l’època, basada en la participació activa dels infants i l’ús de la impremta, Benaiges va començar a transformar la vida dels seus alumnes i la del poble. El seus alumnes de Bañuelos s’intercanviaven cartes amb els d’escoles d’Olèrdola i Vilafranca, on també hi havia mestres que, com ell, compartien metodologies d’ensenyament.

Sergi Bernal recorda les vivències que va compartir amb alguns dels alumnes de Benaiges.

Vilafranca va acollir entre finals del 2020 i principis del 2021 diverses activitats al voltant de l’escola republicana, entre les quals l’exposició ‘Desenterrant el silenci’, al voltant de l’experiència de Benaiges.

La pel·lícula ‘El mestre que va prometre el mar’ tornarà al cinema Kubrick a partir del 17 de novembre, un cop finalitzat el Most Festival, dins la programació regular de Cineclub Vilafranca.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: