Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca
Del 18 al 26 de novembre, Setmana de la Prevenció de Residus a Vilafranca

Del 18 al 26 de novembre, Setmana de la Prevenció de Residus a Vilafranca

Es duran a terme activitats de tota mena sota el lema ‘No t’emboliquis’

Comprar als comerços de proximitat, mercats i petites botigues genera fins a un 70% menys de residus, i les emissions de CO2 es redueixen a més de la meitat, segons un estudi de l’Agència Catalana de Consum i la Fundació per a la Prevenció dels residus. Tal i com destaca Miquel Medialdea, regidor de Transició Ecològica, “la generació de residus d’envasos a la UE ha augmentat de 66 milions de tones el 2009 a 78,5 milions de tones el 2019 (173 kg per habitant i any)”, en part també, per l’auge del comerç electrònic. Amb l’objectiu de reduir els residus generats se celebra a nivell europeu la Setmana de Prevenció de Residus, que sota el lema “No t’emboliquis”, aquest any posa l’èmfasi en la importància de reduir els envasos.

La compra de proximitat possibilita la compra a granel, ajustant-la a la quantitat que necessitem, la qual cosa genera menys residus, i alhora afavoreix consumir productes de temporada, del territori i cuinar plats més naturals i saludables. D’altra banda, tal i com assenyala Lourdes Sánchez, regidora de Comerç, “quan es compra al comerç local es fomenta l’ocupació i l’economia local, i que a la nostra ciutat hi hagi carrers i places més segurs, i plens de vida i color. Al petit comerç, els botiguers ens assessoren i aconsellen segons les nostres necessitats, i sabem a qui adreçar-nos en cas d’haver de fer qualsevol canvi, fem relacions socials i l’experiència de la compra és molt més satisfactòria. Són llocs de trobada on sempre hi passen coses”.

Taller Cuina d’aprofitament i per lots i sorteig de 40 carretons de la compra

El dimecres, 22 de novembre, a les 18.30h, hi haurà el taller Cuina d’aprofitament i per lots (batch cooking) al Mercat de Sant Salvador, a càrrec de la xef Gemma Riera. Durant tota la setmana, la clientela del mercat podrà participar en el sorteig de 40 carretons per anar a comprar a peu i sense fer residus. Cal inscriure’s prèviament a través del formulari que es pot trobar a mercats.vilafranca.cat. Per a més informació es pot enviar un correu a: .

Així mateix al Mercat dels Dissabtes dels dies 18 i 25 de novembre, hi haurà l’espectacle itinerant El Ventall del Mercat, oferint eines per comprar fent menys residus

Els de Cal Tombarell vindran al Mercat a vendre els seus productes. Tenen de tot, i de casa!! Darrerament estan preocupats pel gran volum d’envasos que es generen quan es va a comprar. Donaran consells i estris per poder anar a comprar com es feia abans, sense generar residus! Bosses del pa, oueres, cistells, pots, carmanyoles… Es podran trobar a la zona del Mercat, pels carrers del centre (itinerant), de les 11 del matí a la 1 del migdia.

Altres accions

Diumenge 19 de novembre, se celebra la Mitja Marató Espirall–Vilafranca que, un any més, se suma a la Setmana de Prevenció de Residus. Hi haurà informadors ambientals, contenidors de recollida selectiva en els diversos punts del recorregut, i fonts dispensadores d’aigua per evitar l’ús d’ampolles d’aigua de plàstic d’un sol ús. Com a novetat, aquest any es demana als participants de la Mitja Petita que portin un got o un altre recipient per a carregar aigua a les fonts que es podran trobar durant el recorregut.

El matí del diumenge 26 hi haurà una neteja popular i reforestació a l’entorn de la Serreta organitzada pel col·lectiu Ecologista Bosc Verd i amb el suport de l’ADF La Carrerada. El punt de trobada serà a l’inici camí de la Serreta (cruïlla Ronda de Mar amb c/ Mare Ràfols), a les 11 del matí.

El dijous, 30 de novembre, al Centre Àgora, hi haurà la 2a Edició del Market Place d’Economia Circular, un espai d’intercanvi i de transferència de coneixement per donar visibilitat a les bones pràctiques i casos d’èxit de productes i serveis d’economia circular desenvolupades per empreses i persones emprenedores.

Més enllà de la Setmana: compra de proximitat i prevenció de residus durant les festes de Nadal

Els actes continuaran durant el mes de desembre per recordar la importància de comprar de proximitat i prevenir els residus durant les festes de Nadal. La Fira del Gall incorporarà noves mesures per reduir els residus i la petjada ecològica de l’esdeveniment, a la Fira de Santa Llúcia hi haurà diversos tallers per fer obsequis sense fer residus, i algunes tardes es podrà trobar el Ventall actuant per la zona comercial del centre.

Totes les activitats al web https://mediambient.vilafranca.cat/agenda

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: