Divendres, 1 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Arc Metropolità estabeix uns criteris comuns que facilitin les Zones de Baixes Emissions

Els municipis de l’Arc Metropolità han coordinat esforços per establir uns criteris comuns d’implantació.

Garantir una aplicació de les Zones de Baixes Emissions amb mirada social i amb mesures per que ningú quedi enrere ha estat el principal objectiu dels municipis de l’Associació de l’Arc Metropolità a l’hora de consensuar la implementació d’aquestes zones al seu territori. L’Associació està integrada per Granollers, Martorell, Mataró, Mollet del Vallès, Rubí, Sabadell, Terrassa, Vilafranca i Vilanova, i ha treballat conjuntament per donar resposta a la Llei de canvi climàtic i transició energètica, que obliga a implantar Zones de Baixes Emissions per millorar la qualitat de l’aire i la salut de les persones. En una primera fase s’implantarien només a les ciutats de més de 50.000 habitants, és a dir que Vilafranca no quedaria inclosa. Les mesures comporten una limitació d’accés dels vehicles més contaminants a determinades zones d’un municipi. En el cas de l’Arc, i un cop estiguin totalment implantades, funcionaran tots els dies laborables, de dilluns a divendres, de 7 del matí a 8 de la tarda, als espais cèntrics de les ciutats.
Per garantir la sensibilitat social del procés d’implantació i no deixar ningú enrere, els municipis de l’Arc han previst tot un conjunt d’excepcions. Així, es contemplen autoritzacions temporals i moratòries d’accés a vehicles de persones i famílies amb baixos nivells de renda, com també als vehicles de persones autònomes i treballadores a les quals els faltin com a màxim 5 anys per jubilar-se o els casos de vehicles que sigui necessaris per a una determinada activitat professional.
Els municipis de l’Arc Metropolità han remarcat la importància que el debat i l’adopció de mesures vinculades amb la qualitat de l’aire i el canvi climàtic es faci des d’una mirada global que tingui en compte la realitat dels diferents municipis i conformi alhora una visió de conjunt.
Al mateix temps, els municipis de l’Arc apunten que per implantar amb èxit les ZBE cal oferir a la ciutadania l’alternativa d’una oferta de transport públic que connecti els diferents municipis amb horaris i freqüències ajustades a les necessitats i demandes.
Els alcaldes i alcaldesses també reclamen més implicació i suport de la Generalitat. Segons han explicat, la Generalitat va presentar aquest dilluns als municipis de més de 50.000 habitants una proposta de Decret que ‘s’ha treballat d’esquenes als Ajuntaments. La conselleria respon que el decret del Pla de Qualitat de l’Aire Horitzó 2027 està en la fase final de tramitació i ja ha passat la d’al·legacions

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: