Dimecres, 6 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els instituts incorporen una infermera al centre per promoure la salut i el benestar emocional

En el cas de l’Alt Penedès hi ha vuit infermeres repartides per 16 dels 17 instituts de la comarca

La Generalitat va presentar fa uns dies l’ampliació del programa Salut i Escola, que durant aquest curs s’estén a tots els centres educatius de secundària per promoure la salut i el benestar emocional a l’entorn educatiu. Ho fa amb una infermera referent en l’equip d’atenció primària.

Fins ara, la infermera arribava al 70% dels centres d’educació de secundària i ho feia amb una dedicació variable, que ara en canvi serà fixa de 2,5 hores setmanals i s’intensificarà en els centres d’educació especial. A més, l’objectiu és que a partir de 2024 i durant tres anys, el programa s’implementi també en els centres d’educació primària. En el cas de l’Alt Penedès, s’arriba al 94% dels centres, una xifra que representa 16 dels 17 instituts. Cal destacar que la incorporació de la infermera és voluntària i són els centres escolars qui decideixen si la necessiten o no.

Des del sector es valora positivament que els adolescents puguin adreçar-se voluntàriament al professional de salut en el seu centre amb garanties de privacitat, cosa que és determinant per fomentar hàbits saludables, per prevenir factors de risc i per detectar problemes de salut que la primària de salut no detecta fàcilment. Cèlia Pujol

Ara mateix hi ha vuit infermeres implicades en el programa Salut i Escola a la comarca i cada cop se les reclama més perquè la societat és més complexa i la pandèmia ha posat sobre la taula el malestar emocional que pateixen els i les joves. Sovint també és el professorat qui recomana a l’alumnat anar a parlar amb la infermera i apunten que és molt important que els joves se sentin còmodes i que la vegin com una persona amiga. Anna Morillo és infemeria pediàtrica i referent de Salut i Escola. Pel que fa a la reacció de les famílies, Morillo explica que normalment estan sempre obertes a millorar la salut dels seus fills i filles.

El vincle de la infermera amb l’escola i l’equip docent és vital pel bon funcionament del programa i sobretot amb l’orientador, que és qui coneix millor les necessitats de l’alumnat. Roger Pérez és el coordinador pegagògic de l’institut Intermunicipal de Sant Sadurní

La iniciativa també incorpora a partir d’enguany el programa de referents de benestar emocional i comunitari, dietistes-nutricionistes i higienistes que s’encarregaran de la realització d’activitats d’educació per a la salut.

Pel que fa a la tipologia de consultes, el benestar emocional encapçala la llista, seguida per la salut alimentària, la sexualitat-afectivitat, la salut social i l’entorn, les violències i el consum de substàncies com ara alcohol i drogues.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: