Dilluns, 29 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Atenció Primària aprofita el treball grupal i transversal per fomentar l’autocura

Avui, 12 d’abril, es commemora el dia mundial de l’Atenció Primària, el primer punt d’accés a l’assistència sanitària per a totes les persones.

L’Atenció Primària ofereix diagnòstic i atenció als principals problemes de salut aguts i crònics, assistència sanitària i social i serveis de promoció de la salut, d’atenció preventiva, curativa i rehabilitadora. També atenció a domicili, atenció urgent o continuada i atenció a la salut sexual i reproductiva. A partir d’aquesta base, l’Atenció Primària s’ha d’anar adaptant a les necessitats que presenta la societat, sempre amb l’objectiu de tractar cada individu d’una forma global i holística.
La metge Daniela Maria Mateescu explica que l’equip d’Atenció Primària que atén una persona esdevé, d’alguna manera, una segona família.

Conèixer la persona i el seu entorn és fonamental en un dels aspectes bàsics que ha de garantir l’Atenció Primària: la prevenció.

Una prevenció que s’ha de fer en context i des de múltiples perspectives, com explica la infermera Maria Ruiz.

En una societat cada cop més envellida, la cronicitat de les malalties és un repte al qual s’ha de donar resposta.

A banda del seguiment que es pot fer a la consulta, les infermeres també atenen la demanda aguda que es pugui presentar i atenen a qui ho necessita al seu domicili, com explica la infermera Lídia Díaz.

El contacte directe amb els pacients permet detectar necessitats i plantejar propostes de treball a nivell comunitari. Anna M. Vendrell és infermera especialista en comunitària.

El treball grupal terapèutic, reunint persones amb necessitats similars, sempre derivades pel seu equip de referència, ajuda a donar resposta als pacients alhora que proporciona un espai per a compartir experiències i inquietuds.

El Departament de Salut tancava el passat mes de juny el desplegament d’higienistes dentals i fisioterapeutes als equips d’Atenció Primària que se sumaven als referents de benestar emocional i nutricionistes que s’havien anat incorporant abans. Aquests professionals treballen coordinats, de forma transversal, amb els grups de nutrició, benestar emocional o fibromiàlgia, per exemple.
Ho explica la dietista – nutricionista Anna Farrés.

Un dels aspectes que es fomenta, també amb els grups, és que el pacient aprengui a tenir cura d’ell mateix, trencant el rol de pacient passiu.
Ricardo Pino és fisioterapeuta.

L’equip de professionals combina les hores d’atenció a la consulta amb altres tasques que duen a terme fora de les parets del Centre d’Atenció Primària, com comenten la higienista dental Meritxell Mansón i la odontòloga Andrea Rodríguez.

Una mostra d’aquestes activitats que es fan fora del CAP són les xerrades d’hàbits de salut que s’han ofert aquesta setmana a les persones usuàries de Mas Albornà.

Un altre exemple d’aquest tipus d’activitats són els tallers de malucs i genolls saludables que també s’han fet aquesta setmana al Casal d’avis del Tívoli i al Complex Aquàtic o la cursa d’orientació del Capità Vitamines, que té lloc aquesta tarda per fomentar l’activitat física i saludable en família.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: