Divendres, 1 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els delictes han pujat a l’Alt Penedès un 15% des de la pandèmia

Els Mossos apunten que és una comarca territorialment especial perquè hi ha molts municipis dispersos, i des de la Policia Local comenten que han incrementat els detinguts i les denúncies

Segons un informe del Ministeri d’Interior, Vilafranca ocupa la quinzena posició entre les ciutats catalanes de més de 20.000 habitants amb una taxa de criminalitat més elevada. Els Mossos d’Esquadra, però, no treballen amb les dades del Ministeri per organitzar els seus operatius sinó que en tenen de pròpies que analitzen diàriament.

Tot i que les dades de Mossos no quadren amb les del Ministeri de l’Interior, des de la policia catalana reconeixen que l’Alt Penedès tenia fins a la pandèmia una ràtio de fets delictius inferiors a la mitjana catalana però que des de la pandèmia aquestes xifres s’han incrementat en un 15%, sobretot els que fan referència a patrimoni (robatoris, furts i estafes) i els delictes contra les persones.

Els Mossos reconeixen que l’Alt Penedès és una comarca complexa, amb 27 municipis dispersos. Un 50% dels delictes passen a Vilafranca i hi ha delinqüents diversos.

Per la seva banda, l’inspector de la Policia Local de Vilafranca, Albert Romero, ha explicat que en el que portem d’any 2023 s’ha produït un increment substancial de les persones detingudes (amb 181), investigades (155), de les denúncies per incivisme (952) i dels serveis assistencials (718) realitzats pel cos. Aquestes xifres són molt superiors a les dels darrers 2 anys i destaca sobretot les baralles.

Per Albert Romero la sensació d’inseguretat és subjectiva i sovint és confon amb la falta d’incivisme i per això remarca la importància de la col·laboració ciutadana amb la policia.

El tinent d’alcalde de Seguretat i Convivència, Ramon Zaballa, apunta que hi ha diferents reptes, com ara la nova comissaria.

L’alcalde Francisco Romero recorda com la seguretat ciutadana és una prioritat que ja s’havien marcat en campanya electoral i, per tant, sobretot amb l’arribada al govern.

Des del govern també es treballa per incrementar la presència de la policia al carrer i, entre moltes d’altres accions, lluitar contra les ocupacions delinqüencials d’immobles i el tràfic de drogues en diferents punts.

Per millorar la seguretat ciutadana el govern té molts reptes pendents com ara la convocatòria de 6 noves places d’agents, també es posarà en marxa a principi d’any la figura dels serenos, la renovació de la flota de vehicles i la instal·lació de 15 càmeres de seguretat en cinc punts concrets de la vila.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: