Dijous, 5 d'octubre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Salut aconsella extremar la prudència en el bany arran dels ofegaments a platges i piscines

Les últimes dades registrades, corresponents als set primers mesos d’aquest 2023, mostren 28 casos de mort per ofegament, dels quals 20 són homes i 8 són dones

El Departament de Salut fa una crida a extremar la precaució i la vigilància en el bany arran del nombre d’ofegaments a platges i piscines. Les recomanacions les fa coincidint, avui 25 de juliol, amb el Dia Mundial per a la Prevenció dels Ofegaments.

Sota el lema “Tothom pot ofegar-se, a ningú hauria de passar-li” recorda que tothom hi està exposat, especialment quan el cos experimenta canvis sobtats de temperatura al entrar en contacte amb l’aigua freda, al submergir-se bruscament o si es realitza una activitat física excessiva.

Per prevenir els ofegaments, l’Agència recomana seguir alguns consells com ara nedar sempre acompanyat i on hi hagi socorristes, que ningú nadi si hi ha bandera vermella, no entrar ràpidament a l’aigua el primer cop després de menjar o sortir immediatament en cas d’indisposició, entre d’altres.

En el cas dels infants, la supervisió per part de les persones adultes és un factor fonamental per prevenir els ofegaments fins i tot quan els nens i les nenes saben nedar.

El SEM ha recuperat el 84 % dels ofegaments aquest estiu

Des de l’1 de juny fins el 23 de juliol, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 119 persones per ofegaments produïts a les platges, piscines, rius i embassaments d’arreu de Catalunya.

En el 84 % dels casos atesos, el SEM ha pogut revertir l’ofegament a través de la posada en pràctica de reanimació cardiopulmonar, cosa que ha permès salvar la vida de la persona.

Del total de les 119 assistències per ofegament, el 34 % (40 assistències) han ocorregut a la Regió Sanitària de Barcelona, seguida de Tarragona amb un 30 % (36 assistències), Girona amb un 28 % (34 assistències), Catalunya Central amb un 3 % (4 assistències), Terres de l’Ebre amb un 2 % (2 assistències), Lleida amb un 2 % (2 assistències) i l’Alt Pirineu amb un 1 % (1 assistència).

El lloc on s’han produït més ofegaments és a la platja, amb 71, seguit de les piscines, on se n’han produït 39.

A data d’avui, el 37 % de les persones ateses per aquesta causa són menors de 18 anys.

A Catalunya, totes les defuncions per ofegaments són investigades per l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC), dependent del Departament de Justícia, Drets i Memòria. Des de fa anys, l’IMLCFC col·labora amb la Secretaria de Salut Pública i altres unitats del Departament de Salut en l’estudi de la mortalitat per causes externes i els seus determinants.

17 persones han mort ofegades entre juny i juliol

Les últimes dades registrades, corresponents als set primers mesos d’aquest 2023, mostren 28 casos de mort per ofegament, dels quals 20 són homes i 8 són dones. L’edat mitjana és de 56,8 anys, amb un interval entre els 2 i els 86 anys, i són majoritàriament de nacionalitat espanyola (17 casos), francesa (4 casos) i anglesa (2 casos).

Pel que fa a la distribució territorial, la demarcació de Girona és la que més casos ha registrat (10 casos), seguida de Tarragona (8 casos), Barcelona (6 casos) i Lleida (4 casos). D’aquest total de 28 casos, 17 –més de la meitat– han tingut lloc durant els mesos de juny i juliol. Es tracta d’una xifra molt elevada i preocupant, i més tenint en compte que encara queda per endavant molta temporada d’estiu, de platja i piscina.

65 ofegaments mortals cada any, majoritàriament homes majors de 75 anys

Entre els anys 2019 i 2022, l’ IMLCFC ha enregistrat un total de 260 defuncions per ofegaments no intencionals produïts a Catalunya, que representen una mitjana anual de 65 ofegaments mortals.

De manera semblant al que s’observa en altres causes de mort per lesions no intencionades, el nombre d’ofegaments mortals entre els homes gairebé quintuplica el que s’enregistra entre les dones (Taula 1). Així, entre 2019 i 2022 van morir ofegats a Catalunya 211 homes amb una edat mitjana de 55 anys, davant d’un total de 49 dones amb una edat mitjana de 60 anys. Un 10,0 % dels ofegaments mortals es van produir entre infants de 0 a 14 anys, mentre que un 28,5 % dels casos tenien 75 anys o més.

Tot i que, com mostra la Taula 2, el major nombre d’ofegaments mortals es va produir a platges i aigües naturals (176 defuncions, 67,7 %), els ofegaments mortals a piscines van ser particularment freqüents en el cas dels infants de 0 a 14 anys, entre els quals es van comptabilitzar 15 dels 47 ofegaments mortals a piscines enregistrats en el període d’estudi (57,7 % de les defuncions en aquest grup d’edat).

El període que va de maig a setembre i, especialment els mesos de juliol i agost, acumulen un nombre d’ofegaments mortals superiors al de la resta de mesos de l’any en el període d’estudi, amb un total de 111 defuncions entre aquests dos mesos habitualment més calorosos (42,7 % dels casos acumulats).

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: