Divendres, 8 de desembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Municipis del Penedès aprofiten l’aigua de les piscines pels dipòsits d’extinció d’incendis

Les piscines municipals de Torrelles de Foix, la Bisbal del Penedès i, ara, Guardiola de Font-rubí abasteixen punts d’aigua utilitzats per mitjans aeris i terrestres en l’extinció d’incendis forestals

Deixem enrere un estiu marcat per la sequera, les altes temperatures i la manca de precipitacions, que han castigat especialment les comarques del Penedès i el Garraf. I això, de retruc, ha fet que augmentés el risc d’incendi forestal. Tanquem la campanya sense incidències greus en aquest sentit al Penedès i el Garraf però totes les infraestructures en matèria de prevenció han d’estar preparades pels propers mesos.

Després de l’estiu, la piscina municipal de Guardiola de Font-rubí, amb una capacitat de 600.000 litres d’aigua, s’ha de buidar per fer-hi tasques de manteniment. Per això, l’Ajuntament de Font-rubí i les ADF han decidit col·laborar i aprofitar tota aquesta aigua per omplir les basses que es dediquen a l’extinció dels incendis forestals. És una acció que es va fer també a la primavera a les piscines de Torrelles de Foix i la Bisbal del Penedès i que ara, amb el tancament de la temporada, es vol replicar allà on sigui possible.

Xavier Lluch és l’alcalde de Font-rubí i el president del Consell Comarcal de l’Alt Penedès.

Amb l’aigua de la piscina de Guardiola, voluntaris de les Associacions de Defensa Forestal i efectius del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals han pogut abastir d’aigua un dipòsit situat a Mediona.

La bassa havia quedat buida a causa de la sequera i les altes temperatures de l’estiu. A més d’aquest punt d’aigua, se n’ompliran d’altres.

Ramon Torrents és el president del Secretariat de les Federacions d’Agrupacions de Defensa Forestal (SFADF).

Els punts d’aigua per a l’extinció d’incendis que hi ha repartits pel Penedès han d’estar preparats perquè mitjans aeris i terrestres puguin treballar-hi en cas que es declari un incendi. En molts casos, donades les altes temperatures de l’estiu, l’aigua s’ha evaporat ràpidament.

Mantenir aquests punts en condicions és una de les accions imprescindibles en la prevenció dels incendis forestals. La campanya d’estiu s’ha tancat sense incidències greus al Penedès i al Garraf. A tot Catalunya, han cremat 668 hectàrees, la majoria a l’incendi de Portbou.
Anna Sanitjas, directora general d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, explica que l’escenari era molt difícil.

Sanitjas atribueix el bon balanç de la campanya a la conscienciació ciutadana, la predicció a través dels mapes diaris que emet el Departament d’Acció Climàtica, la tasca de les ADF, que permet una resposta ràpida, les accions específiques en matèria de prevenció forestal i la bona feina del cos de Bombers.

La gestió dels boscos és una part fonamental en la prevenció. Per això des del Departament d’Acció Climàtica s’impulsen actuacions «quirúrgiques» com preparar pistes, donar suport a les ADF o fer manteniment de punts d’aigua, però també estratègiques per aprofitar els recursos del bosc.

Les 306 ADF que hi ha Catalunya, i que compten amb 6.500 voluntaris, han dedicat més de 200.000 hores a fer prevenció i donar suport en tasques d’extinció.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: