Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Creixen les infeccions de transmissió sexual al Penedès, sobretot en menors de 25 anys

Clamídies i gonorrees són les malalties de transmissió sexual més freqüents i els experts alerten d’un relaxament general de la població, que cada cop utilitza menys el preservatiu.

Les infeccions de transmissió sexual no paren de créixer, sobretot en la població més jove però, també, en els adults. Les últimes dades oficials del Ministeri de Sanitat, corresponents al 2019, ja indicaven aquest boom de malalties de transmissió sexual, que no s’ha aconseguit frenar en els últims anys.

De malalties de transmissió sexual n’hi ha moltíssimes, però n’hi ha algunes que ara mateix prevalen i algunes altres que són molt més greus del que semblen.

Des del Consorci Laboratori Intercomarcal CLILAB, la seva coordinadora de l’àrea de microbiologia, Yuliya Poliakova, assegura que cada cop es troben més infeccions sexuals que passen de pares i mares a fills.

Pel que fa al perfil de persones a les que afecten més les infeccions sexuals al Penedès, cal destacar que un 60% són dones i un 40% homes i l’edat mitjana és d’entre els 23 i els 25 anys. El 40% són menors de 25. Els casos detectats i tractats de malalties de declaració obligatòria s’han incrementat molt entre el 2017 i el 2023 i des del sector s’assegura que aquests són els casos declarats, però que de positius n’hi ha molts més. La ginecòloga apunta que els motius pels quals s’han incrementat les infeccions són diversos.

Des del sector sanitari una de les mesures que se celebren és que Salut ha començat enguany a vacunar contra el virus del papil·loma humà a tot l’alumnat de 6è de primària, inclosos els nens, cosa que farà que tota la població estigui més protegida.

Aquest increment de les infeccions de transmissió sexual va obligar, doncs, que el 2017 es posés en marxa al territori una unitat funcional d’infeccions de transmissió sexual per intentar tallar la cadena de contagis.

La unitat especial atén els dilluns i dimecres a tarda i dijous al matí a l’Hospital i al CAP Alt Penedès els dimarts a la tarda i els dijous i divendres al matí. Els centres demanen que preferiblement es concerti visita, però atenen també sense cita prèvia. L’important és que la gent davant qualsevol sospita hi vagi.

Gràcies al seguiment d’aquesta cadena de transmissió detecten molts positius, la majoria asimptomàtics, que haurien continuat contagiant si no els haguessin trucat per alertar-los. També volen trencar el tabú de les malalties de transmissió sexual.

El sector creu que cal fer la màxima pedagogia possible en la prevenció i per aquest motiu organitzen tallers als instituts i durant la tarda jove de la Nau també fomenten l’ús del preservatiu. A banda, algunes vacunes també só una manera de prevenir davant determinades malalties d’infecció sexual.

Els professionals admeten també que les campanyes de sensibilització no són fàcils entre els adolescents i que cal acompanyar-les d’un missatge proper i, sobretot, arribar-hi a través de les xarxes socials.

Alguns estudis assenyalen que gairebé el 70% dels estudiants de secundària confessen que l’educació sexual que han rebut als instituts no els ha sigut útil i que les seves fonts d’informació són internet i els amics, una circumstància que pot generar més conductes de risc que afavoreixin les malalties de transmissió sexual.

L’entrevista

Laura Ferrer és educadora social, terapeuta menstrual i especialista en educació sexual i emocional per a infants, joves i adult. Ferrer va ser la ponent d’una xerrada organitzada per les associacions de famílies de l’institut Eugeni d’Ors i Alt Penedès durant la qual va parlar sobre com educar sexualment als adolescents. Amb ella hem parlat d’aquesta qüestió en la següent entrevista.

Podeu recuperar les entrevistes de l’informatiu al nostre canal de YouTube.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: