Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els pagesos demanen actuacions urgents contra la fauna salvatge que afecta els conreus

La presència de senglars i altra fauna salvatge al Penedès ja fa temps que és considerada sobre tot per part de la pagesia com un greu problema.

Des del sindicat Unió de Pagesos fa temps que demanen que es declari una emergència cinegètica no només com s’ha fet recentment en algunes comarques gironines, sinó en altres on també els danys són preocupants.

Ramon Comes, responsable de Fauna Cinegètica d’Unió de Pagesos explica que aquesta situació d’emergència es declara quan es detecten més de 8 senglars per quilòmetre quadrat. Tot i que a l’Alt Penedès no s’arriba a aquesta xifra, Comes explica també reben també queixes per les afectacions de senglars i cabirols, però que és difícil quantificar-les ja que en molts casos els qui la pateixen no ho denuncien.

Des del sindicat pagès remarquen que cal no criminalitzar els caçadors i permetre que diguin a terme una tasca que té una funció social important com és la d’ajudar a mantenir l’equilibri entre l’activitat humana i presència de fauna salvatge.

Les polítiques de repoblació d’algunes especies, com pot ser els cas dels conills, cabirols i senglars, consideren des d’UP que han comportat en mols casos que s’hagi descontrolat la població d’aquests animals. Comes explica per exemple que en el cas del senglar s’han acabat reproduint en zones properes a infraestructures viàries, on no es pot caçar. Tot plegat sumat al fet que tampoc no tenen depredadors naturals. En aquest sentit també apunta que reintroduir per exemple llops pot acabar no sent una bona proposta.

D’altra banda Jordi Batet, president de la societat de caçadors de Castellví de la Marca i membre de la junta de la Federació Catalana de Caça de la territorial de Barcelona, recorda que les activitats de caça és una activitat que fan de més a més. Al mateix temps però, també apunta que des de les administracions se’ls demana que facin esforços extres cada cop més sovint allargant la temporada de caça. Lamenta, per contra, que no reben cap compensació per una feina que fan i per la que han de pagar assegurances, quota federativa i altres despeses.

En xifres, la temporada 2021-2022 es van caçar a Catalunya uns 70.000 senglars, dels quals 2.000 a l’Alt Penedès.

En una batuda normal, Batet apunta que es poden caçar entre 6 i 8 senglars. Uns animals que en alguns casos es destinen al consum propi dels membres de la batuda; però cada cop més hi ha empreses que compren aquest animals per destinar-los al consum.

Un exemple de les afectacions que pateixen els pagesos del Penedès ens el dona Josep Maria Albet, que ja fa anys que han de tancar amb pastor elèctric algunes vinyes. Però tot i així l’any passat van perdre uns 26.000 quilos de raïm.

Albet insisteix que als caçadors no se’ls pot demanar més, i que és l’administració qui hauria d’actuar amb més contundència.

La situació actual de sequera ha portat també a que els senglars busquin els tubs de regadiu de jardins i camps de conreu per treure aigua, malmetent les instal·lacions a banda dels cultius.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: