Dissabte, 27 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca ha aprovat un pressupost de 65’3 M€, amb un increment del 9%

El pressupost de 2023 i l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals van centrar el debat del darrer ple ordinari de l’any.

El regidor d’Hisenda, Aureli Ruiz, va explicar que l’actual situació d’increment de preus d’energia, l’augment de l’IPC i la reducció d’ingressos que comporta la desaparició de la plusvàlua ha comportat una gran dificultat a l’hora d’elaborar els pressupostos. La suma de l’Ajuntament més els organismes que en depenen suposa un total de 65’3M€ de pressupost per l’any vinent.Pel que fa a les partides destinades als diferents serveis municipals, destaquen Educació amb 6,6 M€, Gestió de l’Aigua i el clavegueram amb 6,5 M€, Via Pública amb 5,9 M€ i Cultura amb 5,8 M€. No obstant això, els Serveis que creixen més són Mobilitat, Igualtat i Joventut. D’entre les novetats que inclou el pressupost de 2023, pren rellevància també la Seguretat Ciutadana,
El regidor de Cs, Eladio Garcia, va valorar pros i contres del pressupost, i finalment es va abstenir. En la seva opinió el capítol 1, de personal, amb un 38% del total del pressupost, està sobredimensionat i caldria reduir-lo.
Garcia va assenyalar també que les despeses en gas i electricitat s’incrementaran un 41%, i va reclamar més inversió en la millora dels carrers i inversió en tecnologia que ajudi a l’estalvi energètic.
Per la seva banda la regidora de VeC, Montse Romagosa, va qualificar els pressupostos de continuistes i insuficients per fer front a la crisi social i a la crisi energètica i climàtica.Valorava positivament l’increment del capítol 1 i la inversió prevista en l’espai públic. També va exposar algunes de les seves propostes per al pressupost, entre d’altres per fer front a la crisi energètica.
Par part de la CUP, el regidor Txus Magallón, també va qualificar el pressupost de continuista i va apuntar que en la seva opinió no donen resposta a les necessitats dels veïns de Vilafranca. Va criticar que no es fessin propostes de previsió davant la crisi que s’acosta.
En nom del govern, el tinent d’alcalde, Francisco Romero, va recordar que es tracta del darrer pressupost del mandat i que és continuista en el sentit de continuar amb els projectes plantejats en els darrers anys i fent front també al que marquen els nous plans d’Habitatge i de Mobilitat de Vilafranca. També destacava que es manté una inversió pública elevada sense incrementar la pressió fiscal.
I per part d’ERC, Pere Sábat, reconeixia la dificultat de plantejar un pressupost davant la complexa situació que estem vivint. Apuntava que el seu desig era aprovar-lo però que no ho podien fer davant la negativa del govern d’escoltar les seves propostes.
ERC proposava, entre d’altres, partides per la redacció de projectes com la rehabilitació de l’antic hospital o la segona biblioteca, un estudi de l’estat de l’antiga caserna de la Guàrdia Civil i l’increment de la partida de rehabilitació d’habitatges.Per cloure el debat l’alcalde, Pere Regull, va agrair el to dels grups i va destacar que planava sobretot la situació delicada que hi haurà el 2023.
Finalment el pressupost es va aprovar amb els vots a favor de Junts i PSC, en contra d’ERC, CUP i VeC i l’abstenció de Cs.
L’altre aspecte destacat del Ple municipal va ser l’aprovació definitiva de les ordenances fiscals, que es van aprovar inicialment a l’octubre i es va obrir un període d’exposició pública. S’havien presentat 18 al.legacions dels grups de Cs, VeC, CUP i ERC, de les quals 17 van ser rebutjades. Per aquest motiu els grups de l’oposició hi van votar en contra, de manera que es van aprovar amb els vots del govern.
També es va portar a aprovació la renúncia al procediment de licitació per a l’adjudicació de diferents entitats de l’anomenada “Casa Feliu”. Els pisos passaran a ser de lloguer social. La proposta, tot i les crítiques del procés per part de VeC i CUP, es va aprovar per unanimitat.
Finalment també es va debatre una moció que presentava Vilafranca en Comú per afavorir la participació a les Eleccions Municipals del 2023. La moció va ser aprovada per unanimitat excepte el primer punt que va estar rebutjat amb els vots en contra de JxV i PSC.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: