Dijous, 23 de maig de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’Ajuntament de Vilafranca aprova 2 dels 4 plans de millora urbana de Pla del Carrer del Comerç

Aquest dimarts s’ha celebrat la sessió de Ple ordinari del mes d’abril en el transcurs de la qual s’han portat a aprovació definitiva els Plans de millora urbana que desenvolupen els PAU 26 i 27.

Com va explicar el regidor portaveu del govern, Miquel Medialdea, el PAU 26 Pinord està conformat pels terrenys de sòl urbà no consolidat situats tocant al carrer Comerç, entre la traça del ferrocarril, el carrer Sarriera, la plaça Vilanova, i el carrer Dr. Pasteur, i el PAU 27-Codorniu-Montserrat-Contreau, és un sector discontinu que comprèn terrenys de sòl urbà no consolidat situats tocant al carrer Comerç. El desenvolupament suposarà una millora clara dels espais, amb més zones verdes, equipament públic i un 30% dels habitatges de protecció pública.

La regidora de VeC, Montse Romagosa, va reconèixer que la proposta tècnica és correcta i aporta aspectes positius, però no hi va votar a favor perquè en el seu moment ja es van mostrar contraris al Pla del Carrer del Comerç.

Per part de la CUP, Marta Soler, destacava que la proposta suposa una millora urbana i la possibilitat d’ofertar 107 habitatges de protecció que tinguin us social.

El portaveu d’ERC, Pere Sàbat, assenyalava la personalitat del barri del Molí d’en Rovira, que necessita una transformació que remarqui la seva singularitat. L’acord de l’anterior govern no era l’aposta dels republicans, però assenyalava que ara cal que s’activi la reforma perque generi també activitat econòmica.

I per part de Junts, Dani Saumell, recordava que la planificació es va aprovar fa més de quatre anys, amb informes favorables de la Generalitat, que serveix per protegir el patrimoni històric, per oferir més habitatge de protecció i també superfície per activitat econòmica.

Per cloure el debat l’alcalde, Francisco Romero, recordava que el barri va estar molts anys amb suspensió de llicències, que impedia la seva revitalització, amb un increment d’edificis en desús.

Romero exposava que la nova planificació ha servit per poder inventariar i protegir les naus històriques. Respecte a l’edificabilitat de la zona apuntava que és similar a la d’altres espais de la vila.

Finalment els PAU 26 i 27 es van aprovar amb els vots favorables del PSC, Junts i la CUP, les abstencions d’ERC i el vot en contra de VeC.
Un Ple municipal que es va iniciar amb una reivindicació que van fer els representants del Cau La Canadenca, que van omplir el saló de sessions per fer sentir la seva veu reclamant un local on poder desenvolupar la seva activitat, tot i recordant el robatori que van patir fa uns dies a l’antiga caseta de la petanca del barri de l’Espirall, on guarden ara per ara el seu material.

Tot seguit es va iniciar la sessió plenària i l’alcalde va donar veu al Síndic de Greuges de Vilafranca, Joaquim Vàzquez, que va presentar la seva primera memòria d’activitat, corresponent a l’exercici del 2023. entre el públic l’acompanyaven els dos anteriors síndics, Glòria Valeri i Jaume Rafecas. Vàzquez va recordar, com marca el Reglament Orgànic Municipal, que la sindicatura ha de defensar els drets dels veïns de la vila en relació a l’activitat de l’Ajuntament i els organismes que en depenen. Va apuntar que, com és habitual, els serveis que més queixes generen són els de la policia local i els serveis socials.

Respecte a la policia va alertar que la meitat de les queixes són per actituds autoritàries o prepotents i va proposar mesures per evitar-ho, com per exemple fer cursos de formació de gestió de conflictes, gravar les actuacions i desenvolupar un codi ètic.

D’altra banda el síndic va destacar positivament la reeducció de queixes per l’empadronament i va explicar que del conjunt d’expedients resolts l’any 2023, 17 van donar la raó a l’Ajuntament i 12 als ciutadans. Regidors de tots els grups i l’alcalde van felicitar la tasca duta a terme pel síndic.
En el transcurs del ple també es van aprovar els comptes de l’Empresa Municipal d’Aigües, de SERCOM, de l’EPEL de l’Institut Municipal de Formació i de la de la Fundació Festa Major.
Per últim també es van debatre dues mocions.
La primera la presentava ERC, per assolir una major harmonització i revalorització del comerç de Vilafranca fent complir l’ordenança del paisatge urbà, la llei de política lingüística i realçant la història comercial de la Vila i va ser aprovada per unanimitat. La segona moció la presentava Junts, per a la millora dels recursos per a la formació d’adults a Vilafranca, i es va aprovar amb els vots de tots els grups menys els de la CUP, que es va abstenir.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: