Diumenge, 29 de Gener de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Els Verds fan història carregant el pilar de 9 per Tots Sants

Els Castellers de Vilafranca carreguen l’inèdit espadat després d’un peu desmuntat, d’un 3d10fm carregat i d’una td9fm

La plaça de la Vila de Vilafranca ha viscut aquest dimarts, 1 de novembre, la gran diada de Tots Sants, amb els Castellers de Vilafranca, els Capgrossos de Mataró i els Xiquets de Tarragona com a protagonistes. La gran expectació era si els Verds provarien l’inèdit pilar de 9 amb folre, manilles i puntals, que només ells havien intentat feia tot just 20 anys.

En la primera ronda els Castellers de Vilafranca tenien l’aposta clara del tres de deu amb folre i manilles – en portaven un de carregat i un de descarregat- amb un canvi forçat al nivell de terços, però s’ha convertit en un intent desmuntat ja que, amb setens col.locats, una rebregada forta ha fet que es decidís desmuntar per tornar-lo a repetir després amb més calma.

Seguidament era el torn dels Xiquets de Tarragona, que no han volgut arriscar amb el cinc de nou amb folre i han plantat el cinc de vuit m , però també quan era pràcticament tot dalt ha tirat avall.

La primera ronda l’han acabat els Capgrossos de Mataró, amb un cinc de vuit de postal.

La segona ronda ha començat a tres quarts d’una del migdia amb una nova prova de 3d10fm dels Castellers de Vilafranca, que en aquesta ocasió ha pujat millor que el primer intent desmuntat, amb un peu, folre i manilles ben compacte, però un pèl lent i ha quedat en carregat per complicacions a la part alta del castell.

Seguidament els Xiquets han tornat a apostar pel cinc de vuit, que han pogut descarregar amb solvència.

Després dels Xiquets de Tarragona, els Capgrossos ho tenien clar: el seu segon castell havia de ser, si o si, el tres de nou amb folre, que era el primer de la temporada i el seu gran repte de l’any. El castell ha pujat, tot i que amb molts canvis, amb seguretat, a la primera, sense perill i sense semblar en gairebé cap moment que fos el primer de la temporada. Objectiu, doncs, dels mataronins a la butxaca.

A dos quarts de dues del migdia els Castellers de Vilafranca han mostrat que el seu ADN és l’ambició i la valentia si les coses s’han assajat amb garanties. Així, un gran crit anunciava la prova de pilar de 9 amb folre, manilles i puntals. Era un espadat que només s’havia intentat en una ocasió, feia tot just 20 anys, i pels mateixos Castellers de Vilafranca tot i que en aquella ocasió gairebé ni van sonar gralles. La construcció d’enguany, però, era més lleugera i la rapidesa era clau. Havien fet en un parell d’ocasions el pilar de 8 sencer a assaig, amb el folre del de nou a terra, i també una bona prova del de 9 sense barres en l’últim assaig de divendres. La colla, doncs, estava preparada. Era un moment històric i la plaça ha emmudit. El pilar, però, no ha anat massa enllà ja que quan el quint ja era dalt han decidit desmuntar-lo per problemes d’encaix i de mides, i de nervis, i, finalment, al cap d’uns segons s’ha acabat enfonsant sense fer justícia a la feina feta pels vilafranquins.

Després els mateixos verds han posat posar calma amb la torre de nou amb folre i manilles, però la construcció els ha donat molta més feina potser de l’esperada i l’han hagut de treballar de valent, demostrant com els vilafranquins, després de tot el que portaven ja a les esquenes, havien de descarregar-la si o si. I així ha estat.

Després els Xiquets de Tarragona anaven pel seu gran objectiu del dia, també amb molts canvis: el tres de nou amb folre, que sols han carregat perquè se’ls ha complicat de forma excessiva tot just carregat i, tot i la lluita titànica, no l’han pogut salvar.

El tercer i últim castell dels Capgrossos ha estat el quatre de vuit, que no ha patit en camp moment signant, així, la millor actuació de la temporada. Eufòria mataronina a plaça.

Quan faltaven deu minuts per les tres de la tarda, els Verds han muntat de nou el pilar de 9 amb folre, manilles i puntals. Sabien que la feina estava feta a assaig i, per tant, tot i les hores i la feina anterior, els vilafranquins han fet gala de nou de la seva ambició. El castell ha pujat molt millor que l’anterior i s’ha anat parant a mesura que avançava i l’han aconseguit carregar. S’ha trencat tot just uns segons després de fer l’aleta. Els Castellers de Vilafranca, però, han fet de nou història. Eufòria desfermada. Mai ningú havia fet un castell de tant valor.

Seguidament els Xiquets de Tarragona han completat el quatre de vuit i totes les colles pilars de comiat per donar per acabada una diada més que memorable.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: