Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Mor als 87 anys el compositor vilafranquí Josep Soler i Sardà

El 2002 va rebre la medalla de la Vila de Vilafranca i el 2018 va estrenar una obra, amb text de Mª Dolors Calvet, a l’Auditori del Vinseum en un conert d’homenatge a la figura del compositor.

La mort als 87 anys del compositor vilafranquí Josep Soler i Sardà posa de manifest el seu llegat com a compositor, pedagog i intel·lectual

Nascut a Vilafranca el 1935, Josep Soler era un dels compositors i assagistes catalans més destacats. Està considerat un dels autors més importants de la música contemporània a Catalunya i era l’últim supervivent de la generació de compositors del 51, com explica el musicòleg Joan Cuscó.

Entre la ingent obra musical de Josep Soler es compten 16 òperes, 8 simfonies, nombrosos concerts, oratoris, lieder i sonates. A més, va dedicar a Vilafranca tres simfonies: una sobre la festa major, una sobre Sant Francesc i una altra sobre el cementiri, que estan enregistrades en el disc ‘Poema a Vilafranca’ amb la interpretació de l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya.
A més, Soler va escriure diversos llibres i articles i va ser director del Conservatori Professional de Música de Badalona i professor del Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona.

Cuscó també destaca la seva faceta com a filòsof de la música.

El 2002 va rebre la medalla de la Vila de Vilafranca i el 2018 va estrenar una obra, amb text de Mª Dolors Calvet, a l’Auditori del Vinseum en un concert d’homenatge a la figura del compositor.
Va rebre també el Premi Nacional de Música de Catalunya i també el d’Espanya, però el 2013 va rebutjar la Medalla d’Or de les Belles Arts espanyola per estar en desacord amb la política cultural i educativa del Partit Popular.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: