Dimarts, 21 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les empreses acceleren la transició cap a les renovables davant l’augment del cost de l’energia

L’augment del cost de l’energia està causant estralls a les empreses, tant petites, com mitjanes i grans.

Per això estan aplicant mesures per rebaixar el cost, des de fer compra agregada fins a apostar per energies renovables.

El Grup Ondunova, especialitzat en la fabricació de cartró ondulat, està immers en un procés d’ampliació i modernització de la seva planta a Santa Margarida i els Monjos. Estan construïnt 12.000 metres quadrats de naus noves que estaran preparades per a instal·lar-hi plaques solars fotovoltaiques. En el futur esperen autogenerar fins a un 80% de l’electricitat que consumeixen. Ara per ara, però, han triplicat la seva factura de l’electricitat i més que duplicat la de gas.

El director general del Grup Ondunova Jordi Carrió explica que s’ha de tenir en compte aquest impacte directe de l’augment del cost de l’energia, però també l’indirecte.

A Grup Ondunova fa temps que treballen en la línia de reduir la petjada de carboni millorant la productivitat de tots els seus processos. Però la situació dels darrers mesos ha provocat molts canvis als quals no és fàcil adaptar-se d’un dia per a l’altre, i més en la indústria.

Foix Arts Gràfiques és una impremta familiar amb prop de 50 anys de bagatge. Des del departament de comptabilitat de l’empresa, Elisabet Vilella explica que han viscut un increment d’un 40% en el cost que paguen per l’energia. Però l’augment seria molt superior si no formessin part del grup d’energia de la Federació Empresarial del Gran Penedès, que els ha permès reduir la factura elèctrica a través de la compra agregada.

Entre les mesures d’estalvi energètic que han començat a aplicar hi ha la substitució dels fluorescents, que ara són led, i la instal·lació de plaques fotovoltaiques a la coberta de la nau. Vilella comenta que en el cas de les empreses petites és complicat fer la transició cap a energies renovables i tramitar ajuts i subvencions.

La directora de la Federació Empresarial del Gran Penedès Rosa Jorba explica que l’increment del cost de l’energia està afectant greument la competitivitat de les empreses.

Des de la FEGP fa anys que impulsen el grup d’energia per tal que les empreses que s’hi adhereixen comprin de forma agregada.

En els darrers anys han aconseguit un estalvi d’un 10%, però tal i com estan pujant els preus l’estalvi és cada cop més gran. A més, aquest any per primera vegada, han negociat la licitació a tres anys per garantir estabilitat a les empreses durant aquest període. A la FEGP constaten que moltes empreses estan apostant per energies renovables però apunten que seria interessant fer projectes conjunts, per exemple, en l’àmbit dels polígons industrials.

Aquest dimecres al matí, el Centre Àgora ha acollit la jornada ‘Transició energètica a l’empresa. Casos d’èxit’, organitzada per l’Ajuntament de Vilafranca en el marc del projecte Penedès Circular.

Durant la jornada s’han donat a conèixer ajuts i subvencions per a la transició energètica de les empreses, així com estratègies i casos pràctics.

A Vilafranca, l’Ajuntament té constància que 28 empreses han instal·lat plaques fotovoltaiques durant l’any 2022.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: