Divendres, 26 d'abril de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

Les obres al camí del cementiri de Sant Martí destapen importants troballes arqueològiques

L’obra d’intervenció arqueològica preventiva ha posat al descobert dos sectors de sitges d’entre els segles IV i I aC amb una gran quantitat de material i un tram de set metres de mur romà altimperial

Divendres passat va concloure l’obra d’intervenció arqueològica preventiva de Cal Posastre II, a càrrec de Tríade Serveis Culturals.

Els arqueòlegs hi han localitzat dos sectors de sitges: el primer, el més pròxim al jaciment on es va trobar el monument funerari iber l’any 1974, consta de tres sitges de gran volum d’entre els segles IV i III aC, plena època ibèrica; el segon, més proper al cementiri, consta de quatre sitges d’època iberoromana, entre els segles II i I aC; finalment, ha quedat al descobert un tram de set metres de mur romà altimperial de «molt bona factura», segons els arqueòlegs.

L’obra d’intervenció arqueològica preventiva havia de durar un parell de setmanes però la magnitud de les troballes i, sobretot el volum de material que s’hi ha localitzat, l’han fet allargar fins a les vuit setmanes. Jordi Amorós és el director de l’excavació.

Un dels aspectes que ha sorprès l’equip d’arqueòlegs és la quantitat de material que contenia una de les sitges d’època ibèrica. En una sitja de 7 metres cúbics d’aquest tipus normalment s’extraurien una desena de caixes de material. En canvi, en aquesta n’han tret més de quaranta.

L’arqueòleg especialista en ceràmica ibèrica Joan Bernal destaca que el material ceràmic que han anat trobant permet documentar la ocupació continuada de la zona durant 400 anys.

Tot plegat fa preveure que hi hagi molt més material per a explorar a la zona. De moment, però, les obres del camí continuaran. Josep M. Padullés és l’alcalde de Sant Martí Sarroca.

Entre el material hi ha importacions gregues, púniques i romanes i, fins i tot, una destral neolítica que devien aprofitar posteriorment. Algunes peces s’han pogut reconstruir pràcticament senceres.
Més endavant està previst fer una presentació pública recollint tota la informació que ha generat el jaciment.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: