Dijous, 30 de Març de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

El Pla de Mobilitat de Vilafranca ha de comportar un canvi d’hàbits entre els ciutadans

Des de 16 al 22 de setembre se celebra la Setmana Europea de la Mobilitat sota el lema ‘Combina i mou-te’ que vol promoure hàbits de mobilitat més sostenibles.

També vol promoure hàbits de mobilitat més segurs i saludables com són els desplaçaments a peu, en bicicleta, en transport públic o amb vehicle elèctric, així com visualitzar els canvis possibles en l’ús de l’espai públic, millorar la qualitat de l’aire i la reducció de la contaminació. El 21 de juny d’enguany l’Ajuntament de Vilafranca va aprovar definitivament, per acord unànime de tot el consistori, el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible, i el contingut del pla sustenta les activitats a la vila d’aquesta Setmana de la Mobilitat. El regidor de Mobilitat, Aureli Ruiz, apunta que l’objeciu és afavorir un canvi d’hàbits per una mobilitat més sostenible.
El lema d’enguany de la Setmana és ‘Combina i mou-te!’ i anima a moure’ns de manera sostenible i practicar la intermodalitat, en el benefici per la nostra salut i per al medi ambient.
Una de les actuacions que s’ha dut a terme a Vilafranca i que caldrà continuar millorant és l’oferta del bus urbà. La flota compta amb vehicles híbrids, s’ha millorat les marquesines amb tòtems informatius del funcionament de la ruta i s’ha rebaixat el preu del viatge, per afavorir l’ús d’aquest transport. El director general d’Autocars Penedès, Josep Sivill, assenyala que cal anar integrats i que els hàbits han de comportar una visiómenys individual de l’ús del transport.
Per la seva banda el consultor de mobilitat, Màrius Navazo, destaca que sovint les decisions municipals que han d’afavorir els canvis d’hàbit poden generar una certa polèmica. Per això és positiu que a Vilafranca el Pla de Mobilitat s’haguès aprovat amb la unanimitat de tots els grups municipals.
Els canvis poden generar rebuig immediatament, tot i que a posteriori els ciutadans descobreixen que es millora la qualitat de vida. Per la seva aplicació cal volor polític i tècnic.
Aquesta setmana a Vilafranca s’organitzen diverses activitats per la Setmana Europea de la Mobilitat. Per exemple de dilluns a divendres hi ha l’accés gratuït al bus urbà. Dimarts l’Associació per a la Promoció del Transport Públic de l’Alt Penedès organitza la V Cursa de Transports, amb punt d’arribada a la plaça del Penedès.
D’altra banda l’acte central tindrà lloc el dijous, el 22 de setembre, Dia sense Cotxes.
El dijous a la tarda la rambla de Nostra Senyora es tallarà al trànsit i s’hi podran veure i realitzar activitats diverses per a tots els públics. I finalment aquest proper dissabte al matí a la plaça de l’Oli, hi haurà un taller de cuina amb energia solar, i a la tarda, els Castellers de Vilafranca organitzen la ja tradicional Pedalada Verda, amb sortida des de la rambla de Sant Francesc.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: