Dimarts, 25 de juny de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

L’experiència de 3 tardes amb la rambla tallada podria tenir continuïtat en un futur

La proposta es contermpla en el Pla de Mobilitat de Vilafranca.

Des del dijous de la setmana passada i fins aquest dimecres s’ha celebrat la Setmana Europea de la Mobilitat 2021 sota el lema Fes salut. Mou-te de manera sostenible. L’Ajuntament de Vilafranca i diverses empreses i entitats, han organitzat diferents actes amb l’objectiu de promoure hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables. La principal novetat ha estat el tall de circulació de trànsit que s’ha fet a la rambla de Nostra Senyora durant tres dies, de dilluns a dimecres. A manca d’una valoració tècnica entre els departaments de Mobilitat i Medi Ambient, la regidora de Medi Ambient Lourdes Sánchez en fa un balanç positiu i assenyala que, de fet, una de les propostes del Pla de Mobilitat de Vilafranca és pacificar aquest espai.
Sánchez reconeix que caldria un treball de molta d’informació prèvia, perquè aquest dies molta gent s’ha trobat amb la sorpresa de la rambla tallada. Una sorpresa que els vianants han valorat positivament i que alguns conductors ho han fet de manera negativa. Durant els tres dies la rambla s’ha omplert d’activitats de conscienciació. El dilluns sobre temes de mobilitat i salut, el dimarts canvi climàtic i dimecres seguretat.
Per exemple amb un estand informatiu de la Policia Local i un circuit d’educació viària. També es mostraven els vehicles híbrids de la policia. La responsable d’educació viària de la Policia Local, Begoña Martínez ens explicava que el fet de tallar la rambla no va causar, en general, un problema greu de transit.
Una altra de les parades mostrava l’experiència de 5 anys del projecte Vilabicis Solidàries, amb els alumnes del PTT d’auxiliar de fabricació mecànica de l’Institut Alt Penedès. Els alumnes reparen bicicletes velles i les ofereixen a entitats del 3er Sector.
D’altra banda el dimarts es va celebrar la quarta edició de la Cursa de Transports. Consistia en sortir, amb diferents sistemes de transport, a peu, en bicicleta, cotxe o moto, des dels 3 hospitals del Consorci Sanitari de l’Alt Penedès i Garraf, per arribar fins a la rambla. Hi van participar 11 persones. Entre d’altres la infermera de Vilafranca, Marta Sogas,
Es tractava de comparar tan el temps de viatge com els costos energètics, les emissions mediambientals i el cost econòmic del trajecte.
Un altre dels participants, l’Enric Piera, feia notar que en arribar havia trobat més saludable l’espai de la rambla.
També en aquest sentit s’hi pronuncia el delegat del Penedès de l’Associació de Promoció del Transport Públic, Albert Parés.
El tall de circulació a la rambla de Nostra Senyora és una proposta, però encara no una decisió en ferm. Això sí, es contempla en el Pla de Mobilitat de Vilafranca aprovat inicialment el passat mes de juliol, el Ple municipal. Un dels principals objectius del pla és el foment de modes de desplaçament més sostenibles per, d’aquesta manera, contribuir a reduir les emissions de CO2 del municipi, millorar la qualitat atmosfèrica i reduir la contaminació acústica.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: