Dijous, 25 de juliol de 2024
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

La Diputació ofereix informació sobre l’impacte de la sequera en els boscos de l’Alt Penedès

Es tracta d’una aplicació que permet situar sobre un mapa les diferents afectacions que provoca la sequera en els boscos de la demarcació.

La Diputació disposa de la plataforma Sistema d’Informació Territorial Municipal (SITMUN) que permet conèixer l’impacte de la sequera en els boscos de la província de Barcelona. La plataforma ha integrat la cartografia generada per l’eina VulneMap per conèixer quines zones forestals de la demarcació són més sensibles davant dels impactes del canvi climàtic.

La informació disponible a la plataforma SITMUN ha estat encarregada per la Diputació a CREAF. S’ha elaborat a partir de les dades procedents del projecte DeBosCat. Aquestes dades han de servir també per als plans d’adaptació al canvi climàtic que es redacten des de la Diputació.

L’afectació dels boscos fa referència a la defoliació (pèrdua del fullatge), la decoloració (pèrdua de clorofil·la) i mortalitat i no inclou aspectes com la incidència de plagues o el major risc d’incendis. La predicció es realitza a partir de variables com ara la precipitació, temperatura i radiació solar mitjana anual, anomalies de temperatura estival, superfície de biomassa aèria total, índex d’humitat del sòl i litologia. El resultat és un conjunt de mapes de la probabilitat de vulnerabilitat, mesurada en un rang entre 0 (poc vulnerables) i 1 (alta vulnerabilitat). Els mapes es realitzen tenint en compte tres escenaris de sequera (lleu, moderada i severa) a curt i llarg termini.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: