Dijous, 30 de novembre de 2023
En directe: Penedès Televisió
En directe: Ràdio Vilafranca

JARC demana que l’administració extremi el control de moviment de vi i most durant la verema

Un control que des de JARC remarquen ha de fer l’administració, però que ha de tenir una coresponsabilitat clau tant des dels mateixos viticultors com des dels cellers i les Denominacions d’Origen.

Tot just encetada la verema, i a les portes que es comencin a collir ja aquests propers dies les varietats majoritàries a l’hora d’elaborar cava, des de la sectorial de la vinya de JARC han fet públic el seu temor que es puguin produir situacions com les que es van donar el 2017, en que tot i haver-hi una davallada important en el volum de raïm la producció a la D.O Cava no va ser proporcional.

Jaume Domènech, responsable de vinya de JARC i vocal al Consell Regulador de la D.O Cava, remarca que es tracta que tothom faci les coses ben fetes, tant viticultors, com cellers i les diferents D.O catalanes. I per tant també que el Departament d’Acció Climàtica i Agenda Rural de la Generalitat faci els controls pertinents.

Apunta que la sequera està sent important arreu, i per tant es preveu una collita que podria ser un 30% inferior en segons quines varietats.

Per aquests motius consideren que cal extremar aquests controls i evitar que es donin situacions com la que es va viure el 2017. Amb un 30% menys aproximadament de raïm, la producció de la D.O Cava només va disminuir un 3’26%. Una situació que incideix negativament en el preu que acaben rebent els pagesos per la seva feina.

Així, des de JARC es demana als viticultors que s’ajustin a les produccions de les diferents D.O, i als cellers que respectin les normes de les denominacions, per tal que tothom compleixi amb les normes i condicions que s’estipulen en els respectius plecs. Al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural la demanda és que extremi els controls de la traçabilitat del raïm i del moviment del most i el vi durant la verema.

Subscriu-te al butlletí

Subscriu-t'hi: